دوره 4، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 72-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hamzehnejad M, Fekri V. A Study and Comparison of the Features of „The Fool Towns of Farabi‟ with Contemporary Cities and Districts. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 4 (3) :51-72
URL: http://frh.sccsr.ac.ir/article-1-93-fa.html
حمزه‌نژاد مهدی، فکری وحیده. بررسی و تطبیق صفات نادان‌ شهرهای فارابی با شهرها و محله‌های معاصر (شهر مشهد). فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1397; 4 (3) :51-72

URL: http://frh.sccsr.ac.ir/article-1-93-fa.html


استادیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، ایران، تهران.
چکیده:   (1591 مشاهده)
چکیده
حکیم ابونصر فارابی، فیلسوف برجسته مسلمان که به حق، پدر فلسفه اسلامی نامیده می‌شود در دو اثر بسیار مهم و ارزشمند خویش؛ ، » سیاست المدنیه  «و» آراء اهل مدینه ه فاضله  «به ویژگی‌هایی در شهرها و ساکنین ساکنان شهرها اشاره کرده است. فیلسوفی کهوی برای نخستین بار در تاریخ فلسفه اسلامی، از شهری آرمانی و از خصائص خصایص اجتماع مدنی سخن به میان می‌آورد. این پژوهش به دنبال ارتباطی است میان نادان شهرهای فارابی و نادان محلهنادان‌محله‌های امروز، که آیا می‌توان این دو را با هم تطبیق داد یا خیر؟ اگر می‌شود، نمود کالبدی و شخصیتی صفات نادان شهرها نادان‌شهرها و مردم آن چگونه است؟ همچنین می‌توان از خلال آنها و تحقیق و تفحص در متن موضوعات آن، و با یررسی بررسی و تطبیق نشانه‌ها با شهرهای معاصر، نقدی بر امروز داشت. لذا هدف این تحقیق شناسایی دقیق ویژگی‌های کالبدی نادان شهرها نادان‌شهرها بر اساس جستجوجست‌وجوی متنی و تطبیق آن با شهرهای معاصر جهت نقد وضع موجود نیز استمی‌باشد. در این پژوهش که در آن از روش‌هایروش‎های اسنادی ) کتابخانه‌ای)، تحلیل محتوای متن، روش دلفی و پرسشنامه از دو محله‌ی ه مشهد بهره برده شده، سعی تلاش شده است تا با رویکردی ویژه و مشخص و به زبانی گویا به ویژگی‌های نادان شهرهای فارابی اشاره گردد.
 لذا بنابراین با توجه به ویژگی‌های کالبدی نادان محلهنادان‌محله‌ها که با استفاده از تحلیل متون و روش دلفی به دست آمد، و سنجش آنها با سرانه‌های مطلوب کاربری‌ها در محله، می‌توان به نارسایی‌ها و دلایل به وجود پدید آمدن نقص‌های شخصیتی و تفکر افراد پی برد. مهم‌ترین بخش پژوهش، به دست آوردن نمود کالبدی صفات نادان شهرنادان‌شهر فارابی و ارتباط کالبد با تفکر و شخصیت افراد ساکن در محله است که با پرسشنامه سنجیده می‌شود، است.
متن کامل [PDF 2032 kb]   (1040 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
انتشار الکترونیک: 1397/9/30

فهرست منابع
1. جمشیدنژاد، غلامرضا (1388). آرمان‌شهر فارابی (مروری بر زندگی و آثار ابونصر فارابی). تهران: انتشارات همشهری. حبیبی، سیدمحسن (1378). سرانه کاربری‌های شهری. تهران: سازمان ملی زمین و مسکن. حکمت، نصرالله (1389). فارابی: فیلسوف غریب. تهران: انتشارات علم. داوری اردکانی، رضا (1389). فارابی: فیلسوف فرهنگ. تهران: نشر سخن. محتشم امیری، سعیده (1393). بررسی صفات شهر مطلوب اسلامی از منظر حکیم ابونصر فارابی، مجموعه مقالات اولین کنگره بین المللی افق‌های جدید در معماری و شهرسازی. ملکشاهی، حسن (1389). السیاسة المدنی.تهران: انتشارات سروش. ملکشاهی، حسن (1388). فصول منتزعه. تهران: انتشارات سروش. ناظرزاده کرمانی، فرناز (1376). اصول و مبادی فلسفه سیاسی فارابی. تهران: نشر دانشگاه الزهرا.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات بنیادین علوم انسانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق