دوره 5، شماره 1 - ( 3-1398 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 120-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

رمضانی حسین علی، نظامی اردکانی مهدی، خسروی حمید. بازمهندسی فرهنگی نظام سیاسی با رویکرد اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1398; 5 (1) :97-120

رجوع به دین و ارزش‌های فرهنگی اصلی‌ترین و شاید تنها راهِ برون‌رفت از فضای متشنج اجتماعِ بشر امروزی است. انسان برای تحلیل محیط فرهنگی به درک صحیح از سطوح مختلف و تأثیر متقابل لایه‌های فرهنگ بر یکدیگر نیاز دارد. شناخت مفاهیم، پیش‌فرض‌ها و مبانی فکری که منجربه صدور احکام و تشکیل یک نظام پیچیده ارزشی می‌شود موجب بروز و ظهور رفتارهایی برآمده از آنها خواهد شد. رؤیت یک رفتار و نماد باید «تحلیل‌گر فرهنگی» را تا مبانی و پیش‌فرض‌ها رهنمون شود. نگاه تطبیقی به دو رویکرد متفاوت «مادی و غربی» و «معنایی و اسلامی» به انسان، کمک شایانی به او خواهد کرد. شکی نیست که مبادی فرهنگی اسلام، مطلوب انسان است اما بر اندیشه‌ورزان حوزه و دانشگاه فرض است که به استخراج این معارف عمیق و انضمامی و هنجاری‌کردن آن در اجتماع اهتمام ورزند. ترسیم فرهنگ مطلوب باید از مبادی و اخبار و هست‌ها و نیست‌ها با رویکرد فلسفی شروع شود و به لایه «احکام و ارزش‌ها»، «بایدها و نبایدها» و «انشای به هنجار و انضمام» نزدیک شود و با ترسیم نظامِ منطقیِ برآمده از ذهن هندسی، با معماری دقیق برای احیا و گسترش این مبادی با پشتوانه قانون و ضابطه (برآمده از شرع و عقل) اقدام کرد تا در سبک زندگی یک مسلمان شاهد «توازن رفتاری در راستای احکام الهی» باشیم.
این نوشتار بر آن است که به لایه‌های مختلف فرهنگ، تبیین مبادی و ارزش‌ها و نمودها با رویکرد اسلامی‌ـ‌ایرانی، ایده‌پردازی، مدل‌سازی و رسیدن به مثال و شاخص در این حوزه بپردازد و ساختاری نظام‌مند از فرهنگ مطلوب را ترسیم کند و مقدمات فعالیت‌های علمی دیگر را فراهم آورد.
انتشار الکترونیک: 1398/3/1

1. قرآن کریم. ابراهیمیان، سیدحسین. ۱۳۸۱. انسان‌شناسی (اسلام، اگزیستانسیالیسم، اومانیسم). تهران. دفتر نشر معارف. اجلالی، پرویز. 1379. سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی فرهنگی در ایران. تهران. نشر آن. اشتراوس، لئو. 1373. فلسفة سیاسی چیست؟ ترجمة دکتر فرهنگ رجایی. تهران. انتشارات علمی‌ـ‌فرهنگی. الوانی، سیدمهدی. 1386. مدیریت عموم. تهران. نشر نی. چ سی‌ام. ایران‌پناه، اکبر. 1385. فرهنگ فارسی به انگلیسی. تهران. انتشارات زبان‌پژوه. ایلگتون، تری. 1380. «منازعات فرهنگی مدرن». ترجمة رضا مصیبی. مجلة ارغنون. شماره 18. تهران. سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ص: 139. بیرو، آلن. 1370. فرهنگ علوم اجتماعی. ترجمة باقر ساروخانی. تهران. انتشارات کیهان. چ دوم. جعفری، محمدتقی. 1373. فرهنگ پیرو و فرهنگ پیشرو. تهران. انتشارات علمی و فرهنگی. جوادی آملی، عبدالله. 1386. شمس الوحی تبریزی. قم. مؤسسة اسراء. دشتی، محمد. 1380. ترجمه نهج‌البلاغه. قم. مؤسسة انتشارات مشهور. چ یازدهم. رمضانی، حسین‌علی؛ گودرزی، غلامرضا. 1391. راهنمای پژوهش. تهران. پژوهشکدة دانشگاه افسری و تربیت پاسداری امام حسین (ع). روح‌الامینی، محمود. 1365. زمینة فرهنگ‌شناسی. تهران. انتشارات عطار. شاین، ادگار. 1382. مدیریت فرهنگ سازمانی و رهبری. ترجمة برزو فرهی و شمس‌الدین نوری نجفی. تهران. انتشارات مؤسسة فرهنگی سیمای جوان. طباطبایی، سیدمحمدحسین. 1362. تفسیر المیزان. ترجمة سیدمحمدباقر موسوی همدانی. قم. کانون انتشارات محمدی. فروم، اریک. 1379. فراسوی زنجیرهای پندار. ترجمة دکتر بهزاد برکت. تهران. انتشارات مروارید. قاسمی، بهروز. 1382. تئوری‌های رفتار سازمانی. تهران. انتشارات هیئت. گوله، جولیوس؛ ل. کولب، ویلیام. 1376. فرهنگ علوم اجتماعی. زیرنظر مترجمان. ویرایش محمدجواد زاهدی مازندرانی. تهران. انتشارات مازیار. لزلی، جانسون. 1378. منتقدان فرهنگ. ترجمة ضیاء موحد. تهران. انتشارات طرح نو. مطهری، مرتضی. 1365. اسلام و مقتضیات زمان. ج اول. قم. صدرا. چ دوم. ـــــــــــــــ. 1379. پیرامون انقلاب اسلامی. تهران. صدرا. هاشمی رکاوندی، سیدهاشم. 1375. تربیت و شخصیت انسان. ج 1. قم. دفتر تبلیغات اسلامی حوزة علمیة قم. هایدگر، مارتین. 1380. درآمدی بر وجود و زمان. ترجمة منوچهر اسدی. آبادان. نشر پرسش. Deal & Kenned. 1982. Corporate cultures: the rites and rituals of corporate life. Addison-Wesley. Dowell, J.L. 2006a. "Formulating the Thesis of Physicalism: An Introduction". Philosophical Studies, Vol. 131 Feigl,H. 1969. The “Mental” and the “Physical”: The Essay and a PostScript, Minneapolis: University of Minnesota Press. Rollinson, D., Broadfield, A., and Edwards, D. J. 1998. Organizational Behavior and Analysis. Addison,Wesley Longman. Sagi, Avi & Statman, Daniel. 1995. Religion and Morality. Rodopi. Turner Graeme. 1996. British Cultural Studies. second ed, London and New York, Rutledge.