دوره 6، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 56-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Izadbakhsh H, Javadi M. The Model of Governance in the Holy Quran: Based on the Keyword “Tabaeit”. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2020; 6 (3) :27-56
ایزدبخش حمید، جوادی مجتبی. مدل حکمرانی در قرآن کریم؛ براساس کلیدواژۀ تبعیت. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1399; 6 (3) :27-56

در رابطه با حکومت از منظر قرآن مطالعات زیادی انجام شده است. اما در مورد مفهوم نوظهور حکمرانی، مدل آن و مولفه‌های اصلی آن کمتر پژوهشی در این زمینه به چشم می‌آید. از اینرو هدف اصلی این مطالعه شناخت مدل کلی حکمرانی از منظر قرآن کریم قرار گرفت. روش مورد استفاده در این گزارش روش «تحقیق موضوعی در قرآن کریم با رویکرد تفسیر قرآن به قرآن» می‌باشد که بر اساس آن پس از دقیق کردن موضوع و یافتن کلید‌واژه مناسب، به بررسی آیات مرتبط بر اساس روش تحقیق موضوعی قرآن کریم پرداخته شد.  پس از بررسی‌های صورت‌گرفته واژه «تبعیت» برگزیده شد  که در اصلِ معنا به «دنبال ‌رفتن» و «دنبال بودن» اشاره دارد و این معنا قرابت زیادی با مفهوم محوری حکمرانی داشت. از اینرو تبعیت کلیدواژه‌ی اصلی مطالعه قرآن قرار گرفت. در بررسی آیات از رویکری هنجاری پرهیز شد تا توجه به پیش‌فرض‌ها و توصیف‌های قرآنی، دلالت‌های روشن‌تری در مورد حکمرانی برداشت کنیم. در نهایت نتایج پژوهش به صورت مدل حکمرانی در قرآن کریم در سه محور تابع، متبوع و تبعیت که ارکان «تبعیت کردن» هستند، ارائه گشت.
انتشار الکترونیک: 1399/9/1

1. قرآن کریم. حسینی ‌تاش، ‌سید‌ علی؛ واثق، ‌قادر‌علی. 1393. «حکمرانی خوب و ارائۀ حکمرانی شایستۀ بررسی و شاخص‌های این دو از دیدگاه امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام». اسلام و پژوهش‌های مدیریتی. شمارۀ 8. صص 28ـ78. حیدری، ‌فریبا. 1395. «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در چشم‌انداز حکمرانی خوب». صیانت از حقوق زنان. سال دوم. شمارۀ 2. صص 162ـ145. خامنه‌ای، سید علی. 1380. بیانات در دیدار با کارگزاران نظام. khamenei.ir. سالار‌زهی، ‌حبیب‌الله؛ ابراهیم‌پور، ‌حبیب. 1391. «بررسی سیر تحول در پارادایم‌های مدیریت دولتی: از پارادایم مدیریت دولتی سنتی تا پارادایم حکمرانی خوب». مدیریت دولتی. شمارۀ 9. صص 63ـ42. سلیمی، جلیل؛ مکنون، رضا. 1397. «فراتحلیل کیفی پژوهش‎های علمی ناظر بر مسئلۀ حکمرانی در ایران». مدیریت دولتی. دورۀ 10. شمارۀ 1. صص 30ـ1. شاه‌آبادی، ‌ابوالفضل؛ جامه‌بزرگی، ‌آمنه. 1392. «نظریۀ حکمرانی خوب از دیدگاه نهج‌البلاغه». پژوهشنامۀ نهج‌البلاغه. شمارۀ 2. صص 18ـ1. طباطبایی، محمدحسین. 1375. المیزان فی تفسیر القرآن. تهران: دارالکتب الاسلامیه. محمد‌علیپور، ‌فریده؛ رحیمی‌ عماد، ‌سید ‌رضا. 1392. «علل شکل‌گیری انقلاب اسلامی ایران و نظریۀ حکمرانی خوب. مطالعۀ موردی حکومت پهلوی دوم در سال‌های 1332 تا 1357». پژوهشنامۀ متین. شمارۀ 59. صص 184ـ159. مسعودی‌پور، سعید؛ سپهری، مهدی. 1394. «روش‌شناسی تحقیق موضوعی در قرآن کریم: طراحی الگویی کاربردی برای پژوهش‌های میان‌رشته‌ای». پژوهش‌های میان‌رشته‌ای قرآن کریم. شمارۀ 21. صص 98-79. مصطفوی، حسن. 1385. التحقیق فی کلمات القرآن الکریم. تهران: مرکز نشر آثار العلامه المصطفوی. مکارم شیرازی، ناصر. 1378. تفسیر نمونه. تهران: دارالکتب الاسلامیه. ناظمی ‌اردکانی، ‌محمد. 1391. «حکمرانی خوب با رویکرد اسلامی». راهبرد توسعه. شمارۀ 31. صص 88ـ64. یوسفی‌ شیخ‌ رباط، ‌محمد‌رضا؛ بابایی، ‌فهیمه. 1394. «طراحی مدل حکمرانی خوب براساس نامۀ مالک اشتر و مقایسۀ آن با اصول حکمرانی خوب بانک جهانی». اقتصاد اسلامی. شمارۀ 57. صص 62ـ31. Capano, Giliberto. Howlett, Michael. Ramesh, M. 2015. Varieties of Governance Dynamics, Strategies, Capacities. New York: Springer. Farazmand, A. Carter, R. 2004. Sound governance: Policy and administrative innovations. Greenwood Publishing Group. Frederickson, H. G. Smith, K. B. Larimer, C. W. Licari, M. J. 2012. The public administration theory primer. Boulder, CO: Westview Press. Gläser Jochen. 2012. From Governance to AuthorityRelations? Whitley, R., Gläser. Jessop, B. 2002. "Governance and meta-governance in the face of complexity: On the roles of requisite variety, reflexive observation, and romantic irony in participatory governance". Participatory governance in multi-level context. Kettl, D. F. 2002. Managing indirect government. In The tools of government: A guide to the new governance. Kooiman, J. 1993. Modern governance: New government - society interactions. London. Sage. ـــــــــــــــ. 2013. Governing as governance. London. SAGE. Laurence, E. Lynn, Jr. 2010. Governance. Foundations of Public Administration. Lee, Myungsuk. 2003. "Conceptualizing the New Governance: A new institution of social coordination". Bloomington. Paper presented at the Institutional Analysis and Development Mini-Conference in Indiana University. Meuleman, Louis. 2008. Public Management and the Metagovernance of Hierarchies, Networks and Markets. The Netherlands. Physica-Verlag Heidelberg. Mouzelis, N. P. 2008. Organization and bureaucracy: an analysis of modern theories. London. Routledge. Peters, G. 2000. Governance in the Twenty-first Century: Revitalizing the Public Service. Montréal. McGill-Queen's University Press. Rhodes, R. A. 1995. The new governance: Governing without government. Swindon. Economic and Social Research Council. ــــــــــــــــــ. 1997. Understanding governance: Policy networks, governance, reflexivity and accountability. Maidenhead. Open university press. Stoker, G. 1998. "Governance as theory: five propositions". International Social Science Journal. Volume number 155. ـــــــــــــ. 2018. Governance as theory: five propositions. International Social Science Journal. volume number 68. Voss, Jan-Peter. 2007. Designs on governance: Development of policy instruments and dynamics in governance. PhD thesis. Enschede. University of Twente. School of Management and Governance. Waters, Tony. Waters, Dagmar. 2015. Weber’s rationalism and modern society: new translations on politics, bureaucracy, and social stratification. Palgrave Macmillan.