دوره 7، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 116-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kavyani Arani M. The Role of Governance and International Law in the Style of Islamic Life; with the "Social Reform" Approach. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2021; 7 (2) :97-116
کاویانی آرانی محمد. نقش حکومت و قوانین بین‌الملل در سبک زندگی اسلامی؛ با رویکرد «اصلاح اجتماعی». فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1400; 7 (2) :97-116

هدف از این پژوهش کشف و تبیینِ نقش حکومت و قوانین بین‌الملل در «سبک زندگی اسلامی» با رویکرد «اصلاح اجتماعی» است و سؤال پژوهش این است که حکومت اسلامی و قوانین بین‌الملل چه مقدار و چگونه در سبک زندگیِ مردم و جامعه ایفای نقش می‌کنند؟ گردآوری داده‌ها با روش کتابخانه‌ای و مشاهدات میدانی و تحلیل داده‌ها به‌صورت عقلی و نظری با روشمندی مطالعات اسلامی انجام شده است. بعضی از یافته‌ها عبارت‌اند از: 1. سبک زندگی اسلامی در پنج مقیاس فردی، خانوادگی، اجتماعی، حکومتی و بین‌المللی قابل بررسی است؛ 2. این پنج مقیاس به‌صورت دایره‌های متحدالمرکز قابل نمایش هستند؛ 3. حکومت و قوانین بین‌الملل تقریباً دایره‌های دیگر را در درون خود هضم می‌کنند؛ 4. بدون وجود حکومت اسلامی، داشتن سبک زندگی اسلامی کامل، حتی در مقیاس فردی، ممکن نیست؛ 5. ارادۀ حکومت اسلامی باید در قالب قوانین و مقررات و نهادها و سازمان‌ها وغیره متجلی شود.
انتشار الکترونیک: 1400/6/30

1. قرآن مجید. نهج‌البلاغه. 1380. ترجمۀ محمد دشتی. قم: ‌انتشارات مشهور. ابن شعبه حرانی، حسن‌بن علی. 1394. تحف العقول عن آل الرسول صلّی الله عليهم. قم: جامعه مدرسین. ابن‌هشام، عبدالملک. 1375ه.ق. سیره نبویه. بیروت: دارالکتب العلمیه. امام خمینی، سید روح‌الله. 1368. وصیت‌نامۀ الهی‌ـ‌سیاسی امام. تهران: دفتر نشر و تنظیم آثار امام خمینی (ره). امام خمینی، سید روح‌الله، 1392. حکومت اسلامی و ولی‌فقیه. تبیان: دفتر چهل‌و‌پنجم. تهران: دفتر تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره). امام خمینی، روح‌الله. بی‌تا. صحیفۀ نور. ج 4. تهران: دفتر تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره). باهر، حسین. 1357. انقلاب اسلامی و ولایت مجتهد. قم: نشر چهر. التميمی الآمدی، عبدالواحد بن محمد. 1420ق. ت‍ص‍ن‍ی‍ف‌ غ‍ررال‍ح‍ک‍م‌ و دررال‍ح‍ک‍م. ق‍م‌: ال‍ح‍وزه‌ ال‍ع‍ل‍م‍ی‍ه‌ ب‍ق‍م‌، م‍ک‍ت‍ب‌ الاع‍لام‌ الاس‍لام‍ی‌، م‍رک‍ز ال‍ن‍ش‍ر. جوادی آملی، عبدالله. 1375. اخلاق کارگزاران در حکومت اسلامی. تهران: رجاء. چاپ پنجم. جوادی آملی، عبدالله و دیگران. 1395. مفاتیح‌الحیات. قم: اسراء. حرالعاملی، محمد‌بن الحسن. ۱۴۱۶ ق. تفصیل وسائل الشیعه الی تحصیل مسائل الشریعه. بیروت: مؤسسۀ آل‌البیت (ع)، الاحیاء التراث. حسین‌آبادی، معصوم؛ ژیانباقری، معصومه. 1397. ابعاد نه‌گانۀ سبک زندگی اسلامی و شادکامی؛ شناختی‌ـ‌‌عاطفی‌ـ‌اجتماعی زنان. کرج: آوای آرامش. حقیقت، سید صادق. 1387. مبانی، اصول و اهداف سیاست خارجی دولت اسلامی. قم: پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی. خامنه‌ای، سید علی. 1397. بیانیۀ گام دوم انقلاب. بیرجند: معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه بیرجند. رحمان ستایش، محمدکاظم؛ صفری فروشانی، نعمت‌الله. 1385. حکومت اسلامی در اندیشۀ فقیهان شیعه. ج 1و 2. تهران: مرکز تحقیقات استراتژیک. رضایی بیرجندی، علی. 1392. سبک زندگی از منظر امام سجاد (ع) در صحیفۀ سجادیه. بیرجند: نشر چهار درخت. سجادی، سید عبدالقیوم. 1381، دیپلماسی و رفتار سیاسی در اسلام (1). فصلنامه علوم سیاسی، شماره 19، ص. 191. شیروانی، علی (به کوشش). 1385. نهج‌الفصاحه. قم:‌ انتشارات دارالفکر. الصدوق القمی، ابی‌جعفر. 1390ه ق. من لایحضره الفقیه. تصحیح شیخ محمد آخوندی. تهران: دارالکتب الاسلامیه. عبداللهی، حامد. 1392. «مجمع جهانی اهل بیت (ع)». مجموعه مقالات همایش علمی پژوهشی سبک زندگی اهل‌بیت (ع). قم: مجمع جهانی اهل‌بیت. فیروزی، احمد؛ محسنی، سمیه. 1393. چکیده مقالات همایش ملی نقش سبک زندگی در اقتصاد مقاومتی. تهران: جهاد دانشگاهی. قربانزاده، قربانعلی. 1386. روابط بین‌‌الملل از دیدگاه امام خمینی (ره). تهران: پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی(ره). قلی‌پور، آرین. 1384. نهادها وسازمان‌ها (اکولوژی نهادی سازمان‌ها). تهران: سمت. کاویانی، محمد؛ حاجیانی، محمدرضا. 1395. «سبک زندگی اسلامی در خانواده از دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی». مجله پژوهشنامۀ تربیت اسلامی. شمارۀ 1. صص 105ـ132. کاویانی، محمد؛ فولادی، حفیظ‌الله. 1395. «نقش جامعه در تغییر و اصلاح سبک زندگی افراد». مجلۀ معرفت. سال بیست‌و‌پنجم. ش 231. صص 40ـ27. کاویانی، محمد. 1377. «جایگاه مفهومی ایمان در روان‌شناسی اجتماعی». فصلنامۀ حوزه و دانشگاه. دوره 4. شمارۀ 16. صص 129ـ115. ـــــــــــــــــ‌. 1391. سبک زندگی اسلامی و ابزار سنجش آن. قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. ـــــــــــــــــ‌. 1399. روان‌شناسی و تبلیغات، با تأکید بر تبلیغ دینی. قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. چاپ هشتم. ـــــــــــــــــ‌. 1400الف. درسنامۀ سبک زندگی، با رویکرد تجویزی. قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. چاپ چهارم. کلینی، محمد ابن یعقوب. 1413. الأصول من الکافی. قم: المکتبۀ الاسلامیه. المتقی الهندی، ع‍ل‍ی‌ب‍ن‌ ح‍س‍ام‌ ال‍دی‍ن‌. 975 ه.ق. کنز العمال فی سنن الأقوال والأفعال (ط. الرسالة). بیزوت: مؤسسه الرساله. مجلسی، محمدباقر. 1413ق. بحارالانوار. بیروت: دارالاضواء. مجمع، محمدرضا؛ قریشی، زهرا. 1391. مدیریت سبک زندگی. تهران: انتشارات مجمع. مرتضایی، سید احمد. 1392. مبانی و سازوکارهای نظارت در حکومت اسلامی. قم: مؤسسۀ آموزشی‌ـ‌پژوهشی امام خمینی. میرزایی، کبری. 1393. «بررسی تأثیر رسانه‌ها بر تمایل به تغییر سبک زندگی معلمان دبیرستان‌های دخترانه شهر ایلام با تأکید بر برنامه‌های تلویزیونی». پایان‌نامۀ کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز. نیکنام راد، سید محمدغفار. 1395. سبک زندگی، فرهنگ، خانواده و رسانه. تهران: انتشارات پشتیبان. هاشمی شاهرودی، محمود. 1382. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بيت عليهم‌السلام. قم: مؤسسه دايرۀ‌المعارف فقه اسلامی. همدانی، رفیع‌الدین اسحاق‌بن محمد (ترجمه و انشا). 1361. سیرت رسول‌اللّه. تصحیح جدید و مقدمه اصغر مهدوی. تهران: خوارزمی.