دوره 2، شماره 2 - ( 6-1395 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 112-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moalla M. Bioethics Methodology in the Islamic Legal System. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2016; 2 (2) :87-112
معلی مهدی. روش‌شناسی حل مسائل اخلاق زیستی در نظام فقهی ـ حقوقی اسلام. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1395; 2 (2) :87-112

پژوهشگر پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
روش‌شناسی اخلاق زیستی اسلامی عهده‌دارِ تبیین منطق و چارچوبِِ استخراج قواعد رفتاری حوزه زیستی است. این منطق و چارچوب که متناسب با اراده‌گرایی حکیمانه است، در موارد ذیل به کار می‌آید: شناخت مسئله، موضوع و رجوع به منابع و ادلۀ معتبر. در این نوشتار، روش‌شناسی اخلاق زیستی اسلامی، در سه بخش سامان‌دهی شده است؛ «روش شناسایی حل مسئله»، «موضوع‌شناسی» و «حکم‌شناسی». در بخش مسئله‌شناسی مشخص خواهد شد «شناخت مسئله» با توجه به شرایط محیطی به ویژه مبانی فکریِ محیط شکل‌گیری، با «حل مسئله» متفاوت است. محقق هنگام مواجهه با هر مسئله باید مشخص سازد از اساس مسئله‌ای وجود دارد یا وجود مسئله، توهم شده یا مختص محیط دیگری بوده است؛ بر فرض وجود، سنخ آن چیست؛ تا در مراحل بعد بتوان روشن ساخت با توجه به سنخ مسئله، روش‌شناسیِ پاسخ به آن چیست. در بخش حکم‌شناسی نیز، سنخ قواعد مورد نیاز در این حوزه بر اساس سنخِ مسائلِ آن تبیین شده است؛ از جمله: مصالح معتبر، سیاست‌ها و قواعد کلی.

انتشار الکترونیک: 1395/6/31

1. الاشقر، سلیمان. 1413 ق. تاریخ الفقه اسلامی. اردن. دارالنفائس. انصاری (شیخ)، مرتضی. 1416 ق. فرائد الاصول. قم. مؤسسه النشر الاسلامی. جمعی از مؤلفان. 1379. مأخذشناسی قواعد فقهی. قم. پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی. جمعی از نویسندگان. 1386. (نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها). فلسفه اخلاق با تکیه بر مباحث تربیتی. تهران. نشر معارف. حسینی مراغی، سیدمیر عبدالفتاح. 1417 ق. العناوین الفقهیه. قم. مؤسسة النشر الاسلامی. حکمت نیا، محمود؛ کاظمینی، محمدحسین. درآمدی بر مسئلهشناسی حقوقی با تأکید بر نظام حقوقی زن و خانواده در اسلام. فقه و حقوق خانواده. شماره 53. پاییز و زمستان 1389. صص 68 - 95. حکیم، سیدمحمدتقی. 1418 ق. الاصول العامة للفقه المقارن. قم. مجمع جهانی اهل البیت (ع). خسروپناه، عبدالحسین. «ترابط دین و اخلاق». کتاب نقد. بهار 1383. شماره 30. رشاد، علی‌اکبر. 1385. فلسفه دین. تهران. انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. زرقاء، مصطفی. 1967 م. المدخل الفقهی العام. بیروت. دارالفکر. شفیعی، محمود. «عقل و عقلانیت در اندیشه سیاسی شیعه (امام خمینی ره) و مسئله آزادی سیاسی». فصلنامه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم (ع). شماره 17. بهار 1381. شیروانی، علی. 1376. اخلاق هنجاری. تهران. انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. ـــــــــــــ. 1376، فرا اخلاق. تهران. پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. طباطبایی، سید محمدحسین. 1417 ق. المیزان فی تفسیر القرآن. قم. مؤسسه نشر اسلامی. ـــــــــــــــــــــــــ. ۱۳۸۸ . ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬مجموعه رسائل. قم. ‫بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم‬‬‬.‬‬ عابدینی، احمد. معیارهای جداسازی احکام ثابت از متغیر. فقه. شماره 33 و 34. پاییز و زمستان 1381. صص 390 – 328. العاملی (شهید اول)، ابی‌عبدالله محمدبن مکی. القواعد و الفوائد. قم. مکتب‌المفید. بی‌تا. علیدوست، ابوالقاسم. «گستره شریعت». قبسات. شماره 32. تابستان 1383. صص 226 ـ 199. فیاض، محمد اسحاق. محاضرات فی اصول الفقه (تقریرات درس آیة‌الله سیدابوالقاسم خوئی). قم. موسسه احیاء آثار الامام الخوئی. 1430 ق. کاتوزیان، ناصر. 1387. گامی به سوی عدالت (مجموعه مقالات). تهران. میزان. کومار، کریشن. 1374. روش های پژوهش در کتابداری و اطلاع رسانی. ترجمه فاطمه رهادوست با همکاری فریبرز خسروی. تهران. کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران. محقق داماد، سیدمصطفی. 1383. قواعد فقه. تهران. مرکز نشر علوم اسلامی. مشکینی اردبیلی، علی. 1379. اصطلاحات‌الاصول و معظم ابحاثها. قم. دفتر نشر الهادی. مصباح یزدی، محمدتقی. 1388. فلسفه اخلاق. تهران. شرکت چاپ و نشر بین‌الملل. منصوری، سیدمهدی. 1380. حقوق، مبانی و فلسفه آن. تهران. مؤسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر. موحد، محمدعلی. 1381. در هوای حق و عدالت از حقوق طبیعی تا حقوق بشر. تهران. نشر کارنامه. موسوی خمینی، سیدروح‌الله. 1374. تحریرالوسیله. قم. مؤسسه مطبوعات دارالعلم. نجفی، محمدحسن. 1981. جواهرالکلام فی شرح شرایع الاسلام. بیروت. دار احیاء التراث العربی. نلسون، مایکل پی. اخلاق زیست‌محیطی. ترجمه زهرا واعظی نژاد. اخلاق. زمستان 1384 و بهار 1385. شماره 2 و 3. صص 74 - 60. نوذری فروسیه، محمد. سقط جنین در حقوق اسلامی و فمینیسم. مطالعات راهبردی زنان. شماره 28. تابستان 1384. صص 82 - 44. هابز، توماس. 1380. لویاتان. ترجمه حسین بشیریه. تهران. نشر نی. یوسفی، احمدعلی. کشف و اجرای شریعت در روابط اجتماعی. قبسات. شماره 32. تابستان 1383. صص 182 – 147. ‘Propositional Knowledge’, Statemaster Encyclopedia, available at , accessed Sep. 2015. Agoulmine, Nazim. Autonomic Network Management Principles: From Concepts to Applications, Academic Press, 2010. Gordon, John-Stewart. "Bioethics", in: Internet Encyclopedia of Philosophy, 2015, , accessed Sep. 2015. Johnson, Michael & Kathleen Flaherty, Strategic Analysis and Knowledge Support Systems for Agriculture and Rural Development in Africa: Translating Evidence into Action, Intl Food Policy Res Inst, 2010. Lackey, Robert T. ‘Fisheries Forum: Normative Science’, Fisheries, American Fisheries Society. 29(7), 2004. Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, . 2015 Nuffield Council on Bioethics, “The Ethics of Patenting DNA: A Discussion Paper, Nuffield Council on Bioethics”, 2002. Ooms, Gorik. ‘From International Health to Global Health: How to Foster Better Dialogue between Empirical and Normative Disciplines’, BMC International Health and Human Rights. 14: December 2014. Restivo Sal P. (ed), Science, Technology, and Society: An Encyclopedia, Oxford University Press. 2005. Sabine, George H. Descriptive and Normative Sciences, The Philosophical Review, Vol. 21, No. 4 (Jul., 1912). Sateesh, M. K. Bioethics and Biosafety. I. K. International Pvt Ltd, 2009 Sedgh, G. et al. "Legal abortion worldwide: incidence and recent trends", Int Fam Plan Perspect 33 (3), September 2007, 106–116.