دوره 2، شماره 2 - ( 6-1395 )                   جلد 2 شماره 2 صفحات 140-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kholoosi M H. Citizenship in Islamic Political Philosophy. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2016; 2 (2) :113-140
خلوصی محمدحسین. شهروندی در فلسفه سیاسی اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1395; 2 (2) :113-140

چکیده:   (1913 مشاهده)
سازمان‌دهی حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه از مهم‌ترین بسترهای فکری فیلسوفان سیاسی بوده است. شهروندی در فلسفه سیاسی اسلامی بر بنیان حقیقت استوار است. بنیاد‌های معرفتیِ حقایقِ سیاسی توسط قوه عاقله انسان درک می‌گردد و شریعت در تفصیل آن می‌تواند به فلسفه سیاسی کمک نماید. جامعه، محیط تربیتی است که می‌کوشد با فضیلتمندنمودن شهروندان سعادت آن‌ها را تأمین نماید. فضیلت، عنصر بنیادین در شهروندی از نظر فلسفه سیاسی اسلامی است. فضیلت ریشه در حقیقت دارد و می‌کوشد سعادتمندشدن شهروند را میسر سازد. ویژگی بارز شهر/مدینه در فلسفه سیاسی اسلامی فاضله‌بودن است و هدف از آن رساندن شهروندان به خیر دو جهان است. مدینه فاضله جامعه‌ای است که اعضای آن را کسانی تشکیل می‌دهند که می‌خواهند به فضیلت نائل شوند. حقیقت، فضیلت و سعادت به ترتیب به‌عنوان مبدأ، اصل بنیادین و مقصد شهروندی است که حد و حدود اصول شهروندی چون عدالت، آزادی، برابری و مشارکت سیاسی را به‌عنوان حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه مشخص می‌نماید. عدالت در نظام شهروندی چینش درست دیگر مؤلفه‌ها را مشخص می‌نماید و با مبناقراردادن فضیلت شهروند، میزان آزادی شهروند را مشخص می‌کند. برابری، رابطه عمیقی با اصل عدالت دارد و برابریِ عادلانه در فلسفه سیاسی اسلامی مطلوبیت دارد. مشارکت سیاسی، مطلق و رها نیست و فضیلت، حدود مشارکت سیاسی را مشخص می‌نماید. شهروندی در فلسفه سیاسی اسلامی، در گستره‌های تعریف‌شده در فلسفه‌های کلاسیک و مدرن نمی‌گنجد و بر این اساس متعلق به ملت و سرزمین خاصی نیست و گستره‌ای جهان‌شمول دارد.

انتشار الکترونیک: 1395/6/31

1. نهج‌البلاغه. 1385. ترجمة محمّد دشتی. قم. امیرالمؤمنین. ارسطاطالیس. 1368. اخلاق نیکوماخوس. ترجمه ابوالقاسم پورحسینی. تهران. دانشگاه تهران. ارسطو. 1390. سیاست. ترجمه حمید عنایت. تهران. انتشارات علمی و فرهنگی. چاپ هفتم. استیونسون، نیک. 1392. شهروندی فرهنگی. ترجمه افشین خاکباز. تهران. اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران. اشتراوس، لئو. 1373. حقوق طبیعی و تاریخ. ترجمه باقر پرهام. تهران. آگه. افلاطون. 1380. جمهوری، دوره کامل آثار افلاطون. ترجمه محمدحسن لطفی. تهران. خوارزمی. چاپ سوم. براتعلی‌پور، مهدی. 1383. شهروندی و سیاست نوفضیلتگرا. تهران. مؤسسه مطالعات ملی. برلین، آیزایا. 1386. آزادی و خیانت به آزادی. ترجمه عزت‌الله فولادوند. تهران. نشر ماهی. تیندر، گلن. 1374. تفکر سیاسی. ترجمه محمود صدری. تهران. علمی و فرهنگی. جوادی آملی، عبدالله. 1378. ولایت فقیه ولایت فقاهت و عدالت. قم. اِسراء. دیویدراس، ویلیام. 1377. ارسطو. ترجمه مهدی قوام صفری. تهران. فکر روز. ساندل، مایکل. 1374. لیبرالیسم و منتقدان آن. ترجمه احمد تدین. تهران. علمی و فرهنگی. طباطبایی، جواد. 1373. زوال اندیشه سیاسی در ایران. تهران. کویر. طباطبایی، محمدحسین. 1386. المیزان فی تفسیر القرآن. ترجمة محمدباقر موسوی. قم. اسلامی. فارابی، ابونصر.1991. المله. تحقیق محسن مهدی. بیروت. دارالمشرق. چاپ دوم. ـــــــــــــ . 1993. فصول منتزعه. تحقیق فوزی متری نجار. بیروت. دارالمشرق. چاپ دوم. ـــــــــــــ . 1996. آراء اهل المدینه الفاضله. بیروت. دارالمشرق. چاپ هفتم. ـــــــــــــ . 1364. اندیشههای اهل مدینه فاضله. ترجمه و تحشیه جعفر سجادی. تهران. طهوری. ـــــــــــــ . 1366. السیاسه المدنیه. تحقیق فوزی متری نجار. تهران. نشر الزهراء. فالکس، کیث. 1381. شهروندی. ترجمه محمدتقی دلفروز. تهران. کویر. کاستلز، استفان؛ دیویدسون، آلیستر. 1382. مهاجرت و شهروندی. ترجمه فرامرز تقی‌لو. تهران. پژوهشکده مطالعات راهبردی. کلوسکو، جورج. 1389. تاریخ فلسفه سیاسی. ترجمه خشایار دیهیمی. تهران. نشر نی. گالستون، میریام. 1386. سیاست و فضیلت، فلسفه سیاسی فارابی. ترجمه حاتم قادری. تهران. بقعه. مصباح، محمدتقی. 1377. حقوق و سیاست در قرآن. قم. مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی. مطهری، مرتضی. 1378. فطرت. مجموعه آثار استاد شهید مطهری. ج3. تهران. صدرا. چاپ دوم. ــــــــــــــ . 1387. تفاوت‌های بجا و تفاوت‌های بیجا. مجموعه آثار استاد شهید مطهری. ج25. تهران. صدرا. چاپ دوم. ــــــــــــــ . 1387. عدل الهی. مجموعه آثار استاد شهید مطهری. ج1. تهران. صدرا. چاپ دوم. Benjamin Heater, Derek. 2004. A Brief History of Citizenship. New York. New York University Press. Collins, Susan D. 2006. Aristotle and the Rediscovery of Citizenship. New York. Cambridge University Press. Galston, William.1991. Liberal Purposes: Goods, Virtues, and Diversity in the Liberal State. New York. Cambridge University Press. Hayek, Friderich.1998. Law, Legislation and Liberty. London. Routladge. Hoy, Terry. 2000. Toward a Naturalistic Political Theory: Aristotle, Hume, Dewey. London. Praeger. Roger, Huard. 2007. Plato’s Political Philosophy — The Cave. New York. Algora Publishing.