دوره 7، شماره 3 - ( 9-1400 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 122-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

Manteghi M. Validation and Trust Building in Islamic Studies with an Emphasis on Management Science. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2021; 7 (3) :101-122
منطقی محسن. اعتباریابی و اعتمادسازی در مطالعات اسلامی با تأکید بر دانش مدیریت. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1400; 7 (3) :101-122

بخش مهمی از تلاش‌های محققان در پژوهش‌های مدیریت اسلامی، براساس پژوهش‌های کیفی و مبتنی‌بر اسناد و متون دینی است. همان‌گونه که پژوهش‌های کمّی با روایی و پایایی ارزش علمی پیدا می‌کنند، پژوهش‌های کیفی نیز نیازمند عناصر اطمینان‌بخش هستند که توانایی اعتباریابی و اعتمادسازی را داشته ‌باشند. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی، مستند به دانش اصول ‌فقه و فلسفۀ ‌اسلامی، به شناسایی عناصر اصلی اعتباریابی و اعتمادسازی در پژوهش‌های مدیریت اسلامی پرداخته است. یافتۀ اساسی این پژوهش شناسایی چهار عنصر استناد دینی، انسجام و هماهنگی، مطابقت با واقعیت و کارآمدی، به‌عنوان معیار اصلی در پژوهش‌های مدیریت اسلامی است. هر یک از این عناصر دارای سنجه‌ها و ملاک‌هایی برای پایش عناصر اصلی هستند که محقق می‌تواند با استفاده از آن‌ها، نسبت‌به ارزشمندی پژوهش اطمینان حاصل کند.
انتشار الکترونیک: 1400/9/10

1. قرآن کریم، ترجمۀ ناصر مکارم شیرازی. نهج‌البلاغه. ترجمۀ علی دشتی. قم: انتشارات امام علی (ع). الآمدی، عبدالواحد. 1360. غررالحکم و دررالکلم. ترجمه و شرح آقاجمال خوانساری. تهران: دانشگاه تهران. ارسطو. 1378. مابعدالطبیعه. ترجمۀ محمدحسن لطفی. تهران: طرح نو. ايروانى، باقر. 1426ق، دروس تمهيدية فی القواعد الفقهية. قم: دارالفقه. بوریل، گیسبون؛ مورگان، گارت. 1383. نظریه‌های کلان جامعه‌شناختی و تجزیه و تحلیل سازمان. ترجمۀ محمدتقی نوروزی. قم: سمت و مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (رحمةالله علیه). توسلی، محمدصادق؛ سعدی، حسینعلی. 1394. «تبیین مؤلفه‌های حجیت خط‌مشی‌های عمومی». حکومت اسلامی. شمارۀ 75. صص 69ـ43. جوادی ‌آملی، عبدالله. 1381. شریعت در آینۀ معرفت. قم: نشر اسراء. ـــــــــــــــــــــ. 1387. ولایت فقیه، ولایت فقاهت و عدالت. قم: نشر اسراء. ـــــــــــــــــــــ. 1389. «فطرت در آیینۀ قرآن». فصلنامۀ انسان‌پژوهی دینی. شمارۀ 23. صص 28ـ5. دهخدا، علی‌اکبر. 1373. لغت‌نامه. تهران: دانشگاه تهران. رووت، مایکل. 1389. فلسفۀ علوم اجتماعی. ترجمۀ محمد شجاعیان. تهران: پژوهشکدۀ مطالعات فرهنگی و اجتماعی. سلیمانی امیری، عسکری. 1395. «تفسیر نوین معرفت‌شناختی و هستی‌شناختی از صدق و نفس‌الامر بر مبنای دیدگاه علامه طباطبایی (ره)». پژوهش‌های عقلی نوین. شمارۀ 1. صص 61ـ37. شبان‌نیا، قاسم. 1395. فلسفۀ سیاست. قم: مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). شریفی، احمدحسین. 1396. روش‌شناسی علوم انسانی اسلامی. تهران: مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی صدرا. ـــــــــــــــــــــ. 1397. «روش اکتشاف نظریه از منابع و متون دینی». روش‌شناسی علوم انسانی. قم. شمارۀ 94. صص 21ـ7. طباطبایی، محمدحسین. 1374. ترجمۀ تفسیرالمیزان. جلد 4. ترجمۀ سیدمحمد باقر موسوی همدانی. قم: دفتر انتشارات اسلامى جامعۀ مدرسین حوزۀ علمیۀ قم‏. عزیزی، شهریار. 1395. روش پژوهش در مدیریت. تهران: سمت. فتحعلی، محمود، 1397. درآمدی بر نظام ارزشی و سیاسی اسلام. قم: مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). فرنج، درک. 1371. فرهنگ توصیفی مدیریت. ترجمۀ محمد صائبی. تهران: مرکز آموزش مدیریت دولتی. فقیهی، ابوالحسن؛ علیزاده، محسن. 1384. «روایی در تحقیق کیفی». فصلنامۀ علمی پژوهشی فرهنگ مدیریت. شمارۀ 3. صص 19ـ5. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران. کارگروه بنیادین مدیریت اسلامی. 1397. پیش‌نویس نقشۀ جامع مدیریت اسلامی (نجما). قم: دانشگاه قم. گروه نویسندگان. 1391. فلسفۀ تعلیم و تربیت اسلامی. تهران: مؤسسۀ فرهنگی مدرسۀ برهان. گریزری، پال. 1389. نقدی بر دانش مدیریت. ترجمۀ محمد صائبی. قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. لطیفی، میثم. 1390. «روش‌شناسی راهبردهای تدبر در قرآن‌کریم استقرایی از پژوهش‌های میان رشته‌ای مدیریت اسلامی در دهه اخیر». اندیشۀ مدیریت راهبردی. شمارۀ دوم. صص 55ـ25. مصباح‌یزدی، محمدتقی. 1380. پیش‌نیازهای مدیریت اسلامی. فم: مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). ـــــــــــــــــــــــــ. 1386. معارف قرآن خداشناسی. قم: مؤسسۀ آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). مکارم شيرازى، ناصر. 1370. القواعد الفقهية، جلد 1. قم: مدرسه امام علی‌ابن ابی‌طالب. منطقی، محسن؛ شریفی، احمدحسین. 1397. «فرایند اکتشاف نظریۀ اخلاقی اسلام در موضوع سکوت سازمانی». فصلنامۀ پژوهشنامۀ اخلاق. شمارۀ 42. قم. صص 54ـ35. هومن، حیدرعلی. 1391. شناخت روش علمی در علوم رفتاری. تهران: سمت. Giorgi, A. 1988. VALIDITY AND RELIABILITY FROM A PHENOMENOLOGICAL PERSPECTIVE. New York : Springer. Onwuegbuzie, A.J. and Johnson, R.B. 2006."The validity issue in mixed research". Research in the Schools. 13(1). Pp 48-63.