دوره 2، شماره 3 - ( 9-1395 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 30-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohebbi M A. The overall pattern of Islamic sociology. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2016; 2 (3) :7-30
محبی محمدعارف. الگویی برای جامعه شناسی اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1395; 2 (3) :7-30

کارشناسی جامعه‌شناسی، ارشد کلام و دانش‌آموخته سطح چهار جامعه‌المصطفی. قم. ایران
جامعه‌شناسی اسلامی بر بنیان تفکر اجتماعی اسلام شکل‌گرفته و ریشه‌های نیرومندی در مطالعات اجتماعی مسلمانان دارد. در این پژوهش سعی شده است که الگوی کلی از جامعه‌شناسی اسلامی بر‌مبنای انسان‌شناسی، دین‌شناسی، معرفت‌شناسی و ماهیت جامعه از منظر اسلام، ارائه شده و فرایند نظریه‌پردازی آن نیز در قالب بسترسازی، مفهوم‌سازی و روش‌شناسی، قابل فهم‌ شود. نوآوری این تحقیق را می‌توان در چند نکته‌ جست‌وجو کرد: نخست، الگوی موردنظر، متناظر به اشکالات مطرح‌شده در این حوزه طراحی شده است؛ دوم، تجمیع منطقی رویکردهای عمده‌‌ای معطوف به علم‌دینی محسوب می‌شود؛ سوم، پیوند ارگانیکی میان علم و دین، مبانی و فرایند نظریه‌پردازی، به شکل روشن رعایت و ترسیم شده است.

انتشار الکترونیک: 1395/9/30

1. قرآن کریم. اسکیدمور، ولیام. 1385. تفکر نظری در جامعه‌شناسی. ترجمة جمعی از مترجمان. قم. پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی. امام خمينى، روح‌الله. بی‌تا. صحيفه امام. ج 8. تهران. مؤسسة تنظيم و نشر آثار امام خمينى. بستان، حسین؛ مهدوی، سید محمدصادق. تابستان 1391. «مبانی روش‌شناختی نظریه‌سازی در جامعه‌شناسی اسلامی با تطبیق بر جامعه‌شناسی خانواده». فصلنامة روش‌شناسي علوم انساني. س ۱۸. ش ۷۱ . بستان، حسین؛ همکاران. ۱۳۷۸.گامی به سوی علم دینی (۱) ساختار علم تجربی و امکان دینی. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. بستان، حسین؛ 1388. «جامعه‌شناسی اسلامی؛ به‌سوی یک پارادایم». فصلنامة علمی‌ـ‌پژوهشی، روش‌شناسی علوم انسانی. س 15. ش 61. ــــــــــــــ. 1390.«سخنرانی»؛ پارادایم جامعه‌شناسی اسلامی؛ چیستی و روش‌شناسی. تهران. دفتر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. پارسانیا، حمید. 1385. علم و فلسفه. تهران. پژوهشگاه فرهنگ و انديشة اسلامي. چاپ چهارم ـــــــــــــ. 1390. «سخنرانی»؛ پارادایم جامعه‌شناسی اسلامی؛ چیستی و روش‌شناسی. تهران. دفتر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. ـــــــــــــ. 1391. »مصاحبه»؛ تحول در علوم انسانی. دیدارها و مصاحبه‌ها. ج 3. قم. کتاب فردا. پیروزمند، علیرضا. 1391. «مصاحبه»؛ تحول در علوم انسانی. دیدارها و مصاحبه‌ها. ج 3. قم. کتاب فردا. تنهائی، حسین. 1376. «جامعه‌شناسی دین، جامعه‌شناسی دینی و جامعه‌شناسی اسلامی». فصلنامة مطالعات معرفتی در دانشگاه اسلامی. ش اول. جمالی، مصطفی.1392. «شیوة تأثیرگذاری دین در شکل‌گیری علوم انسانی در دو مرحلة تولید نظریه و آزمون نظریه»؛ تحول در علوم انسانی. مقالات. ج ۲. قم. کتاب فردا. جوادی آملی، عبدالله. 1385. دين‌شناسي. قم. اسرا. چاپ چهارم. ـــــــــــــــــــ. 1389. تفسیر انسان به انسان. محقق محمدحسین الهی زاده. قم. اسرأ. چاپ پنجم. ـــــــــــــــــــ. 1391. «مصاحبه»؛ تحول در علوم‌انسانی. دیدارها و مصاحبه‌ها. ج 3. قم. کتاب فردا. چمن‌زاده، مهدی؛ موشح و سید مهدی. 1392. «چگونگی کاربست ارزش‌های دینی در روش‌شناسی علوم»؛ تحول در علوم انسانی. مقالات. ج ۲. قم. کتاب فردا. حسنی، حمیدرضا؛ علی‌پور، مهدی؛ موحدابطحی، محمدتقی. 1390. علم‌دینی، دیدگاه‌ها و ملاحظات. ویراست دوم. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. چاپ پنجم. حسین‌نژاد، یوسف. 1392. «رویکرد تهذیب علوم موجود»؛ تحول در علوم‌ انسانی. مقالات. ج ۲. قم. کتاب فردا. حكيمي، محمدرضا، حكيمى، محمد و حكيمى، على‏.1380. الحياة. ترجمة احمد آرام. تهران. دفتر نشر فرهنگ اسلامي. خاکی قراملکی، محمدرضا. 1392. «عقل و وحی در هندسه معرفت دینی و بررسی نظریه آیت‌الله جوادی آملی»؛ تحول در علوم انسانی. مقالات. ج ۲. قم. کتاب فردا. خيري، حسن. 1389. «مقايسة پارادايم ديني (اسلامي) با پارادايم‌هاي اثباتي، تفسيري و انتقادي». فصلنامة معرفت فرهنگي اجتماعي. ش دوم. رجبی، محمد. 1391. «مصاحبه»؛ تحول در علوم انسانی. دیدارها و مصاحبه‌ها. ج 3. قم. کتاب فردا. رجبی، محمود؛ بستان، حسین. 1389. «مبانی ارزش‌شناختی جامعه‌شناسی اسلامی». دوفصلنامة علمی‌ـ‌تخصصی اسلام و جامعه‌شناسی. ش سوم. رجبي، محمود. 1388. انسان‌شناسي. قم. مؤسسة آموزشي و پژوهشي امام خميني. چاپ دوازدهم. رهداد، احمد. 1392. «تأمل در بایسته‌های تولید علم‌ دینی»؛ تحول در علوم انسانی. مقالات. ج ۲. قم. کتاب فردا. سوزنچی، حسین. 1389. معنا، امکان و راهکارهای تحقق علم دینی. تهران. پژوهشکدة مطالعات فرهنگی و اجتماعی. صادقی، هادی. 1391. «مهم‌ترین خلأ ما در حوزة علم دین، خلأ متفکر و اندیشمند است». در گفت‌وگو با فصلنامه پژوهش‌های فرهنگی و اجتماعی (صدرا). ش اول. صحبت لو، علي؛ ميرزا محمدي، محمدحسن. 1387.«رويكردهاي علم ديني در جهان كنوني با تأكيد بر نسبت ميان علم و دين». فصلنامة دانشگاه اسلامي. شمارۀ دوم. طبرسى، فضل بن حسن حفيد. 1385 ق‏. مشكاة الأنوار في غرر الأخبار. نجف. حيدريه. عابدی شاهرودی، علی. 1390. نظریة علم دینی بر پایة سنجش معادلات علم و دین؛ در: علم دینی، دیدگاه‌ها و ملاحظات. ویراست دوم. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. چاپ پنجم. عباسی، حسن. 1391.« مصاحبه»؛ تحول در علوم انسانی. دیدارها و مصاحبه‌ها. ج 3. قم. کتاب فردا. فیاض، ابراهیم. 1391. «مصاحبه»؛ تحول در علوم انسانی. دیدارها و مصاحبه‌ها. ج 3. قم. کتاب فردا. کچوئیان، حسین. 1390. «سخنرانی»؛ پارادایم جامعه‌شناسی اسلامی؛ چیستی و روش‌شناسی. تهران. دفتر پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. کوئن، بروس. 1381. درآمدي به جامعه‌شناسي. ترجمة محسن ثلاثي. تهران. نشر توتيا. مجلسى، محمدباقر. بی‌تا. بحارالأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار. تهران. اسلاميه‏. مصطفوى، حسن. 1360. مصباح الشريعة. تهران.‏ انجمن اسلامى حكمت و فلسفة ايران. مطهري، مرتضي. 1370. بيست گفتار. تهران. صدرا. چاپ هفتم. ــــــــــــــــ. 1370. فطرت. تهران. صدرا. مکارم شيرازي، ناصر. 1366. تفسير نمونه. تهران. دارالکتاب الاسلاميه. واعظی، احمد.1390. «علم دینی از منظر آیت الله جوادی آملی»؛ علم دینی دیدگاه‌ها و ملاحظات. ویراست دوم. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. چاپ پنجم.