دوره 8، شماره 1 - ( 3-1401 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 46-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zahed Zahedani S S. Islamic Humanities Methodology, in a Sociological Perspective (Introducing a New Model of Study). فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2022; 8 (1) :33-46
URL: http://frh.sccsr.ac.ir/article-1-403-fa.html
زاهدزاهدانی سید سعید. روششناسی علوم انسانی اسلامی با رویکردی اجتماعی (معرفی یک الگوی مطالعه). فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1401; 8 (1) :33-46

URL: http://frh.sccsr.ac.ir/article-1-403-fa.html


چکیده:   (1281 مشاهده)
در مکتب اسلام در مبحث هستی‌شناسی، جهان آفریده و دارای جهت الهی است. واقعیت نیز اعم از مشهود و غیب است. ابزار شناخت و کسب معرفت انسان علاوه بر حس و عقل ابزاری، عقل نظری و قلب نیز به شمار می‌آید. به این ترتیب می‌توان گفت روش‌شناسی تولید علم در آن پیچیده‌تر از اصالت‌دادن به تجربه است. این مقاله با توجه به ارزش‌ها و اخلاق بنیادی اسلامی به مبحث روش‌شناسی پرداخته است. یافته‌های تحقیق با روش مباحثه طی حدود 1000 ساعت گفت‌وگو با حدود 20 استاد مسلمان رشته‌های مختلف علوم انسانی و علوم اسلامی دربارۀ انواع روش‌شناسی‌های سکولار و با مبانی اسلامی به دست آمده و جمع‌بندی شده است. با توجه به اندیشهٔ متفکران اسلامی در جهان هستی، موجودات دارای سه بعد زمان، مکان و جهت هستند. در مبحث معرفت‌شناسی، با اتکا به قرآن کریم میان اندیشمندان اسلامی این توافق وجود دارد که ابزار شناخت حس، عقل و قلب هستند.از اینجا می‌توان نتیجه گرفت که هر وجود یک وجه محسوس، یک وجه تعقلی و یک وجه تعلقی دارد؛ پس باید در روش‌شناسی، برای تولید علم به مطالعۀ سه بعد گفته‌شده از هر موضوع با توجه به سه وجه ابزار شناختی آن مبادرت کرد. با ضرب کردن این دو سه بعدِ هر وجود در یکدیگر جدولی نه خانه‌ای به دست آمده است که اوصاف موضوع و مفاهیم لازم برای بررسی یک شناخت کامل‌تر را در اختیار ما قرار می‌دهد. از این جدول و با توجه به مباحث صورت‌گرفته به طراحی یک الگو برای مطالعه دست یافته‌ایم که در این مقاله معرفی شده است.
متن کامل [PDF 307 kb]   (280 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
انتشار الکترونیک: 1401/3/1

فهرست منابع
1. اقبال، مظفر. 1394. شکلگیری علم اسلامی. ترجمۀ محمدرضا قائمینیک و دیگران. تهران: انتشارات ترجمان علوم انسانی. پارسانیا، حمید. 1397. حدیث پیمانه؛ پژوهشی در انقلاب اسلامی. چاپ سوم. تهران: دفتر نشر معارف __________. 1391. جهان‌های اجتماعی. تهران: انتشارات کتاب فردا. پیروزمند، علیرضا. 1389. مبانی و الگوی مهندسی فرهنگی. قم: فرهنگستان علوم اسلامی. پیروزمند، علیرضا؛ جهان‌بخش، عباس. 1397. «مبانی و روش تحقیق تکاملی در علوم انسانی اسلامی». کتاب نظریه. تهران: مرکز پژوهش‌های علوم انسانی اسلامی، نشر توسعه. جاجرمیزاده، محسن؛ فارسینژاد، علیرضا. 1396. چشمانداز تحول علوم انسانی از منظر آیت‌الله خامنه‌ای. قم: پرتو خورشید. زاهد، سید سعید. 1384. «در باب توسعۀ فرهنگی در ایران». راهبرد یاس. شمارهٔ سوم، صص 92-81. شریفی، احمدحسین. 1395. روششناسی علوم انسانی اسلامی. تهران: انتشارات آفتاب توسعه. مطهری، مرتضی. 1361. شناخت از نظر قرآن. تهران: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. مباحثات جلسات پژوهشکدهٔ تحول و ارتقای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه شیراز: Ihssd.shirazu.ac.ir Creswell, J. W., Cheryl N. P. 2013. Qualitative Inquiry & Research Design, Choosing Among Five Approaches. Third Edition. Los Angeles: Sage.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات بنیادین علوم انسانی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق