دوره 3، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 94-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shayegan F, Sohrabi H. Methods of institutionalizing behavior from the point of view of Islam. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2017; 3 (3) :73-94
شایگان فریبا، سهرابی حیدر. روش‌های نهادینه‌سازی رفتار از دیدگاه اسلام. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1396; 3 (3) :73-94

دانشیار دانشگاه علوم انتظامی امین. تهران. ایران
اجتماعی‌کردن اعضای جامعه و نهادینه‌کردن ارزش‌ها و فرهنگ جامعه در افراد یکی از مباحث مهم جامعه‌شناسی است که بسیاری از اندیشمندان این حوزه به‌نحوی به آن پرداخته‌اند و اکثر آنچه در این زمینه در متون علمی و دانشگاهی ما تدریس می‌شود‌، ترجمان دیدگاه صاحب‌نظران غیر بومی و غیر‌اسلامی است که متأثر از شرایط محیطی و اجتماعی جامعه آنها است؛ ازاین‌رو، استفاده از نظرات آنان بدون هیچ‌گونه دخل و تصرف و بومی‌سازی در سایر جوامع نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.
برای حرکت در جهت بومی و اسلامی‌سازی این علوم، مقاله حاضر با هدف شناخت شیوه‌های نهادینه‌کردن رفتار در اسلام از روش کیفی و مراجعه به متون دینی به‌ویژه قرآن کریم و نهج‌البلاغه استفاده کرده است.
‌‌شیوه‌های دینی چون تغییر ظاهر‌، تحول باطن، مداومت و محافظت بر عمل‌، ارائه الگوی مناسب رفتاری، حسن خلق، عمل به وعده‌های داده‌شده، نظم در کار و تعیین مکان و زمان مشخص و ثابت برای انجام کار، نیز ارائه استدلال‌های منطقی برای انجام‌ رفتار می‌توانند به نهادینه‌کردن رفتار در اعضای جامعه منجر شوند.
انتشار الکترونیک: 1396/9/30

1. قرآن کريم. ن‍ه‍ج‌‌ال‍ب‍لاغ‍ه. ۱۳۸۱. ت‍رج‍م‍ه‌ و ش‍رح‌ ع‍ل‍ي‍ن‍ق‍ي‌ ف‍ي‍ض ‌الاس‍لام‌. ت‍ه‍ران. نشر ف‍ق‍ي‍ه. آم‍دي، ع‍ب‍دال‍واح‍د ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د ت‍م‍ي‍م‍ي‌. ۱۳۸۱. غ‍ررال‍ح‍ک‍م‌ و دررال‍ک‍ل‍م‌. ت‍رج‍م‍ه‌ و ت‍ص‍ن‍ي‍ف‌ م‍ص‍طف‍ي‌ دراي‍ت‍ي‌. م‍ش‍ه‍د. ض‍ري‍ح‌ آف‍ت‍اب‌. اب‍ن‌ اب‍ي‌ ال‍ح‍دي‍د، ع‍ب‍د ال‍ح‍م‍ي‍د ب‍ن‌ ه‍ب‍ة ال‍ل‍ه المعتزلي. ۱۳۸۸.‌ شرح نهج‌البلاغه. ت‍رج‍مة غلامرضا لايقي. تهران. نيستان‏‫. چاپ دوم. اب‍ن‌ ب‍اب‍وي‍ه‌، م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ ع‍ل‍ي‌‏‫. ۱۳۸۹. معاني ‌الاخبار. تصحيح و تحقيق علي‌اکبر غفاري. مؤسسة انتشارات اسلامي. اب‍ن‌ ب‍اب‍وي‍ه‌، م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ ع‍ل‍ي‌. 1413ق. من لايحضره الفقيه. قم. انتشارات اسلامي. چاپ سوم. اهرنجاني، حسن؛ سلطان تيراني، فلورا. 1374. سازمان‌ها؛ سيستم‌هاي عقلايي، طبيعي و باز. تهران. انتشارات دانشکدة مديريت دانشگاه تهران. باقري، خسرو. 1391. نگاهي دوباره به تربيت اسلامي. تهران. انتشارات مدرسه. چاپ بيست و هفتم. برگر، پترول؛ لوکمان، توماس. 1375. ساخت اجتماعي واقعيت. ت‍رج‍م‍ة فريبرز مجيدي. تهران. نشر علمي فرهنگي. ب‍ودون‌، ری‍م‍ون؛‌ ب‍وری‍ک‍و، ف‍ران‍س‍وا. 1385. ف‍ره‍ن‍گ‌ ان‍ت‍ق‍ادی‌ ج‍ام‍ع‍ه‌ش‍ن‍اس‍ی‌. ت‍رج‍م‍ه‌ ع‍ب‍دال‍ح‍س‍ی‍ن‌ ن‍ی‍ک‌ گ‍ه‍ر. ت‍ه‍ران‌. انتشارات ف‍ره‍ن‍گ‌ م‍ع‍اص‍ر. حر عاملي، محمد بن ‌حسن. 1409ق. تفصيل‌ وسائل الشيعة إلى تحصيل مسائل الشريعة‌. قم. مؤسسة آل البيت (ع). خامنه‌اي، سيد علي. 1394. بيانات در ديدار اساتيد دانشگاه. 13/4/1394. برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به آدرس: http://www.leader.ir/fa/speech/13387/%D8%AF%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%8C-%D9%85%D8%AD%D9%82%D9%82%D8%A7%D9%86-%D9%88-%D9%BE%DA%98%D9%88%D9%87%D8%B4%DA%AF%D8%B1%D8%A7%D9%86 دلشاد تهراني، مصطفي. 1376. سيري در تربيت اسلامي. تهران. انتشارت ذکر. چاپ چهارم. دورکيم، اميل. 1378. نظريه‌هاي بنيادي جامعه‌شناختي. ت‍رج‍م‍ة‌ فرهنگ ارشاد. تهران. نشر ني. شايگان، فريبا؛ مصطفي‌نژاد، حسن. 1390. نهادينه‌سازي و انضباط اجتماعي. تهران. انتشارات دانشگاه علوم انتظامي. شرفي، محمد رضا. 1379. تربيت اسلامي با تأکيد بر ديدگاه‌هاي امام خميني. تهران. نشر پنجره. چاپ سوم. صداقتي فرد، مجتبي. 1386. جامعه‌شناسي. تهران. نشر ارسباران. چاپ دوم. طباطبائي، محمد حسين.۱۳۹۰. الميزان في تفسير القرآن. تهران. مؤسسة مطبوعاتي اسماعيليان. کافي، مجيد. 1385. مباني جامعه‌شناسي. تهران. انتشارات مرکز جهاني علوم اسلامي. كريمي، يوسف. 1379. روان‌شناسي اجتماعي (نظريه‌ها، مفاهيم و كاربردها). تهران. ارسباران. چاپ هشتم. ک‍ل‍ي‍ن‍ي‌، م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ ي‍ع‍ق‍وب.‌ 1370. اصول کافي. ت‍رج‍م‍ه‌ و ش‍رح‌ ف‍ارس‍ي‌ م‍ح‍م‍دب‍اق‍ر ک‍م‍ره‌اي‌. ت‍ه‍ران. اس‍وه‌. چاپ چهارم. ــــــــــــــــــــــــ. 1407ق. الکافي. تهران. دارالکتب الاسلاميه. چاپ چهارم. کوزر، لوئيس؛ روزنبرگ، برنارد. 1378. نظريه‌هاي بنيادي جامعه‌شناختي. ترجمة فرهنگ ارشاد. تهران. نشر ني. کوهن، بروس 1385. درآمدي بر جامعه‌شناسي. ترجمة محسن ثلاثي. تهران. توتيا. چاپ بيست و هفتم. گيدنز، آنتوني. 1376. مباني جامعه‌شناسي. ترجمة منوچهر صبوري. بي‌جا. نشر ني. مارشال، كاترين؛ راسمن، گرچن. 1377. روش تحقيق كيفي. ترجمة علي پارسيان و محمد اعرابي. تهران. دفتر پژوهش‌هاي فرهنگي. مجلسى، محمدباقر بن‌ محمدتقى. 1403ق. بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار. بيروت. دار إحياء التراث العربي. چاپ دوم. مقدس‌نیا، محمد؛ محمدی، محمدمهدی. 1379. آداب معاشرت. قم، نشر افق فردا مکارم‌ شيرازي، ناصر. 1388. قرآن عربي‌ـ‌فارسي. قم. انتشارات پژواک انديشه‏‫. م‍ک‍ارم‌ ش‍ي‍رازي‌، ن‍اص‍ر با همکاري جمعي از فضلا‌ و دانشمندان. ۱۳۹۲. تفسير نمونه. تهران. دارالکتب ‌الاسلاميه. ن‍وري‌ ال‍طب‍رس‍ي، ح‍س‍ي‍ن ‌ب‍ن‌ م‍ح‍م‍دت‍ق‍ي‌ . 1368. م‍س‍ت‍درک‌ ال‍وس‍ائ‍ل‌ و م‍س‍ت‍ن‍ب‍ط ال‍م‍س‍ائ‍ل‌. ق‍م‌. نشر م‍ؤس‍س‍ة‌ آل ‌ال‍ب‍ي‍ت ‌(ع‌). چ‍اپ‌ دوم‌. نيك ‌گهر، عبدالحسين. 1369. مباني جامعه‌شناسي. تهران. رايزن. چاپ دوم. هانتيگتون، سموئل. 1375. سامان سياسي در جوامع دستخوش دگرگوني. ترجمة محسن ثلاثي. تهران. نشر علم. چاپ دوم. Scott, W.Richard. 1995. Institution and Organization. Sage Publications. Silverma.