دوره 3، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 70-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dialameh N, Hoseini N. Inhibitory techniques of ineffective conflicts in the organization with emphasis on Islamic teachings. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 3 (4) :43-70
دیالمه نیکو، حسینی نجمه. تکنیک‌های بازدارنده از تعارضات غیراثربخش در سازمان با تأکید بر آموزه‌های اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1396; 3 (4) :43-70

استادیار دانشگاه امام صادق (علیه السلام) پردیس خواهران. تهران. ایران
تعارض به‌صورت یک رفتار منفی می‌تواند در سازمان‌ها بروز یافته و موجب اتلاف وقت و نیروی افراد و گروه‌ها و انحراف فعالیت‌های سازمانی از اهداف شود؛ بنابراین، تا‌آنجا‌که پیشگیری از این‌گونه رفتارها در سازمان‌ها امری اجتناب‌ناپذیر به‌نظر می‌آید، سازمان‌های اسلامی به‌دلیل تفاوت اهداف و زمینه‌های فکری و فرهنگی با سازمان‌های غیراسلامی، نیازمند تکنیک‌های خاص برای پیشگیری از تعارض هستند. این مقاله با هدف دستیابی به شیوه‌هایی برای پیشگیری از تعارضات منفی و غیر اثربخش سازمانی، با روش توصیفی‌ـ‌تحلیلی به مطالعه آموزه‌های دینی پرداخته است. جامعه‌ پژوهش را قرآن کریم و برخی کتب معتبر روایی تشکیل داده‌اند. یافته‌ها نشان می‌دهد که با به‌کارگیری سه تکنیک شناختی، عاطفی و رفتاری می‌توان نگرش افراد را تغییر داد و از بروز تعارضات غیر اثربخش پیشگیری کرد. تکنیک‌های شناختی مورد‌نظر اسلام عبارت از شناخت هدف، درک موقعیت، آگاهی از مسئولیت و ضرورت پاسخ‌گویی و درک اهمیت زمان؛ تکنیک‌های عاطفی ازجمله تقویت روحیه أخوت، تقویت روحیه رقابت سازنده و توسعه ارتباطات سالم و لوازم آن؛ تکنیک‌های رفتاری ازجمله برقراری عدالت توسط مدیران، معیاردهی و‌ شفاف‌سازی قوانین است.
انتشار الکترونیک: 1396/12/28

1. آمدی، عبدالواحد. 1378. غررالحکم و دررالکلم. ترجمة سیدهاشم رسولی محلاتی. تهران. دفتر نشر فرهنگ اسلامی. ـــــــــــــــ. 1410. غررالحکم و دررالکلم. تحقیق سیدمهدی رجائی. قم. دارالکتب الإسلامی. پاینده، ابوالقاسم. 1384. نهج‌الفصاحه. اصفهان. انتشارات خاتم‌الأنبیاء. جوادی آملی، عبدالله. 1381. تفسیر موضوعی قرآن کریم (سیرت و صورت انسان در قرآن). ج 14. قم. نشر اسراء. حسنی، علی؛ شمس، عبدالحمید. 1391. «راهکارهای مبارزه با فساد اداری بر‌اساس ارزش‌های اسلامی». اسلام و پژوهش‌های مدیریتی. سال دوم. شمارة اول. صص 105-81. خالقی‌مقدم، معصومه. 1381. «نظام مدیریت بدون تبعیض چگونه نظامی است؟». مجموعه مقالات همایش سلامت نظام اداری. تهران. موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. صص 182-166. دهخدا، علی‌اکبر. 1373. لغت‌نامه دهخدا. ج 4. تهران. مؤسسة انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. دیالمه، نیکو. (در دست چاپ). تاریخ تحلیلی پیامبر اکرم (ص) به ضمیمة پیشینة جریان نبوت. قم. دانشگاه معارف اسلامی. دیلمی، حسن بن ابی‌الحسن. 1408. أعلام‌الدین. قم. مؤسسه آل البیت (ع). ـــــــــــــــــــــــــ 1412. إرشاد القلوب. 2 جلد در یک مجلد. بی‌جا. انتشارات شریف رضی. دیوید، فرد آر. 1382. مدیریت استراتژیک. ترجمة علی پارسائیان و سید محمد اعرابی. تهران. دفتر پژوهش‌های فرهنگی. رحیمی، محمدرضا. 1391. «نهادینه‌سازی وجدان کاری با رویکرد اسلامی». اسلام و پژوهش‌های مدیریتی. سال دوم. شمارة اول. صص 29-5. رضائیان، علی. 1387. مبانی رفتار سازمانی. تهران. سمت. شفیعی، عباس؛ خدمتی، ابوطالب؛ پیروز، علی‌آقا. 1385. رفتار سازمانی با رویکرد اسلامی. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. طباطبایی، سید محمد حسین. 1417. المیزان فی تفسیر القرآن. ج 2. قم. انتشارات جامعة مدرسین. طبرسی، أبوعلی فضل بن حسن. 1380. ترجمة تفسیر مجمع‌البیان. ج 7. ترجمة علی کرمی. تهران. مؤسسة انتشارات فراهانی. طوسی، حسن. بی‌تا. الامالی. ج 1. نجف. مطبعه الحیدریه. علی‌زاده، فرهاد؛ نوروزی، محمدتقی. 1391. «بررسی شیوه‌های پیشگیری از تعارض سازمانی در سیرة نبوی (ص)». اسلام و پژوهش‌های مدیریتی. سال دوم. شماره اول. صص 51-31. فرمهینی فراهانی، محسن؛ میرزامحمدی، محمدحسن؛ امیرسالاری، علی. 1388. «بررسی تربیت اخلاقی از منظر امام صادق (ع) (مبانی، اصول، روش‌های تربیتی)». دانشور رفتار. سال شانزدهم. شماره نهم. صص 79-65. قانع، سیدمسعود. 1393. مدیریت تعارض با رویکرد اسلامی. تهران. سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. قطب‌راوندی (ابن‌هبه‌الله)، سعید. 1378. جلوه‌های اعجاز معصومین علیهم‌السلام. ترجمة غلام حسن محرمی. قم. دفتر انتشارات اسلامی. کریستنسن، یان؛ واگنر، هاگ؛ هالیدی، سباستین. 1385. روان‌شناسی عمومی. گروه مترجمان. قم. مرکز انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (رحمة الله). کلینی، محمدبن یعقوب. 1314. الکافی. ج 2 و3. بیروت. دارالاضواء. گیوریان، حسن. 1384. «نقش سطوح اخلاقی در تصمیمات سازمانی». ماهنامة تدبیر. شمارة 162. صص 43-39. مصاحب، غلام‌حسین. 1387. دایرة المعارف فارسی. ج 1. تهران. امیرکبیر. مطهری، مرتضی. 1374. مجموعه آثار. ج 2. تهران. صدرا. ـــــــــــــــ. 1375. جامعه و تاریخ. تهران. صدرا. معین، محمد. بی‌تا. فرهنگ معین. تهران. امیرکبیر. مجلسی، محمدباقر. 1404. بحارالأنوار. ج2 و 75. بیروت. مؤسسه الوفاء. ـــــــــــــــــ 1364. آداب معاشرت. ج 2. ترجمة محمدباقر کمره‌ای. تهران. انتشارات اسلامیه. محمدی، حمید. 1380. مفردات قرآن. قم. مؤسسة فرهنگی‌ـ‌تحقیقاتی دارالذکر. محمدی‌ری‌شهری، محمد. 1363. میزان‌الحکمه. ج 11. قم. دفتر تبلیغات اسلامی حوزة علمیه. موسی‌زاده، زهره؛ عدلی، مریم. 1393. «تجلی نگرش توحیدی در مفروضه‌های بنیادین ارتباطات سازمان»؛ کتاب: تأثیر جهان‌بینی توحیدی در دانش مدیریت. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (عليه السلام). میرتاج‌الدینی، سیدمحمدرضا. 1374. اخلاق کارگزاران حکومت از دیدگاه اسلام. تهران. مرکز چاپ و نشر سازمان تبلیغات اسلامی. میرکمالی، سید محمد. 1378. رفتار و روابط در سازمان مدیریت. تهران. انتشارات امین. میرزایی، فرشته. 1390. مدیریت تعارض. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (عليه السلام). نراقی، احمد ‌بن محمدمهدی. 1385. معراج‌السعاده. قم. مؤسسة انتشارات هجرت. نوری، محمدموسی. 1383. «قانونمندی در سیرة نبوی». معرفت. شمارة 86. نیک‌گهر، عبدالحسین. 1369. مبانی جامعه‌شناسی. تهران. رایزن. Daft, Richard L. 1995. Organization Theory & Design. New York: West. Robbins, Stephen p. 1990. Organization Theory. Englewood Cliffs: Prentice - Hall. __________________. 2003. Essential Of Organizational Behavior. New Jersey: Prentice - Hall.