دوره 3، شماره 4 - ( 12-1396 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 141-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khashei V. Introduction to knowledge map of Islamic management. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 3 (4) :129-141
خاشعی وحید. درآمدی بر نقشه دانشی و معرفتی مدیریت اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1396; 3 (4) :129-141

استادیار و عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه علامه طباطبایی. تهران
نظریه‌ها در مدیریت گاهی در مقام حل مسائل سازمانی است، گاهی به‌دنبال نشان‌دادن تصویری از سازمان است و گاهی به منظور مستندسازی یک تجربه عملی و عینی است و گاهی نیز به‌دنبال فراهم‌آوردن چهارچوب‌ها و نقشه راه‌هایی برای تفکر و خود دانش مدیریت است. در این کرسی نظریه نقشه دانشی مدیریت اسلامی به‌مثابه چهارچوب‌بندی و ارائه نقشه راهی برای دانش مدیریت است. مسئله اصلی این پژوهش عبارت است از فقدان نقشه راه برای تئوری‌پردازی در حوزه مدیریت اسلامی که سبب انسجام نظری و کارآمدی عملی باشد؛ ازاین‌و، پنج سؤال کلیدی نیز در این پژوهش پاسخ داده می‌شود. سؤال اول: نظریه مختار در علم و معرفت علمی چیست؟ سؤال دوم: نظریه مختار در دین و معرفت دینی چیست؟ سؤال سوم: نظریه مختار در نسبت دین و علم اداره چیست؟ سؤال چهارم: نظریه مختار در روش‌شناسی مدیریت اسلامی چیست؟ سؤال پنجم: مسائل مدیریت اسلامی چیست؟ در این پژوهش انواع رویکرد‌ها در معرفت دینی بحث خواهد شد. نظریه دایره‌المعارفی در معرفت دینی، نظریه هرمنوتیکی فهم دینی و معرفت دینی، نظریه قبض و بسط تئوریک شریعت در معرفت دینی، نظریه گزیده‌گویی در معرفت دینی، نظریه معتزله و اشاعره در معرفت دینی و .... همچنین، انواع رویکرد‌ها به علم‌ الاداره اسلامی بررسی شد که از آن جمله می‌توان رویکرد استنباطی (تأسیسی و امضایی)، رویکرد تهذیب و تکمیل، رویکرد التقاطی، رویکرد تطبیقی را نام برد. در حوزه روش‌شناسی هم در زمینه منابع معرفت و هم درباره حجیت هرکدام از منابع و نحوه تحلیل معرفت بررسی شد. در زمینه مسائل مدیریت اسلامی می‌توان در سطح (ملی) حکومت و دولت، اخلاق کارگزاران نظام و فقه‌ السیاسه را مدنظر قرار داد. در سطح (تجارت) مالی و بازرگانی، اخلاق کسب و کار و فقه التجاره مدنظر است و در سطح (سازمان) اداری، اخلاق اداری و فقه الاداره موردنظر است.

انتشار الکترونیک: 1396/12/28

1. آلن اف. چالمرز. 1383. چیستی علم؛ درآمدی بر مکاتب علم‌شناسی فلسفی. ترجمة سعید زیبا‌کلام. تهران. سمت. افجه ای، سید علی اکبر. 1385. مدیریت اسلامی. بی‌جا. جهاد دانشگاهی دانشگاه علامه طباطبایی (ره). باقری، خسرو. 1387. هویت علم دینی؛ نگاهی معرفت‌شناسانه به نسبت دین با علوم انسانی. تهران. سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بستان (نجفی)، حسین؛ همکاران. 1387. گامی به‌سوی علم دینی؛ ساختار علم تجربی و امکان علم دینی. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ‌ 1387. گامی به‌سوی علم دینی؛ روش بهره‌گیری از متون دینی در علوم اجتماعی. قم. پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع). 1391. گفتارهایی در علم دینی. بی‌جا. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). پاکتچی، احمد. 1391. روش تحقیق با تأکید بر علوم قرآن و حدیث. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). جمشیدی، محمد حسین. 1387. مبانی و روش‌شناسی تبیین. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). جوانعلی آذر، مرتضی. 1391. سیمای سازمان از نگاه اسلام در پرتوی استعارة امانت. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). جَودَت أبوالعینَین، جمیل. 2002. اصول الإداره من القرآن و السّنه. بی‌جا. دار و مکتبه الهلال. جوادی آملی، عبدالله. 1389. منزلت عقل در هندسة معرفت دینی. قم. انتشارات مؤسسة اسراء. چاپ پنجم. _____________ 1389. شریعت در آینة معرفت. قم. انتشارات مؤسسة اسراء. چاپ ششم. خندان، علی اصغر. 1388. درآمدی بر علوم انسانی اسلامی. تهران. انشارات دانشگاه امام صادق (ع). دلشاد تهرانی، مصطفی. 1390. سیرة نبوی دفتر سوم؛ سیره مدیریتی. تهران. انتشارات دریا. چاپ چهارم. _____________. 1390. ارباب امانت: اخلاق اداری در نهج‌البلاغه. تهران. انتشارات دریا. چاپ دوازدهم. _____________ 1390. دلالت دولت: آیین‌نامة حکومت و مدیریت در نهج‌البلاغه. تهران. انتشارات دریا. چاپ دوم. _____________1390. رایت درایت: اخلاق مدیریتی در عهدنامة مالک اشتر. تهران. انتشارات دریا. ذوالفقارزاده، محمد مهدی. 1389. درآمدی بر مدیریت صالحین: رویکردی آینده‌نگر. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). رجحان، سعید. 1390. مبانی استنباط در حقوق اسلامی و حقوق موضوعه. جلد اول و دوم و سوم. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). رشاد، علی اکبر. 1389. منطق فهم دین. تهران. انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. زریباف، سید مهدی. 1390. تحلیلی بر سیر شناخت و روش‌شناسی علم اقتصاد. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق (ع). سوزنچی، حسین. 1389. معنا، امکان و راهکارهای تحقق علم دینی. تهران. پژوهشکدة مطالعات فرهنگی و اجتماعی. صدر، سید محمد باقر. 1408. اقتصادنا. لبنان. دارالتعارف للمطبوعات. علی پور، مهدی؛ حسنی، سید حمید رضا. 1389. پارادایم اجتهادی دانش دینی (پاد). بی‌جا. انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. چاپ دوم. علی احمدی، علیرضا؛ علی احمدی، حسین. 1383. مبانی و اصول مدیریت اسلامی. تهران. تولید دانش. قوامی، صمصام الدین. 1383. مدیریت از منظر کتاب و سنت. قم. دبیرخانة مجلس خبرگان رهبری. گلشنی، مهدی. 1388. از علم سکولار تا علم دینی. تهران. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی. مصباح یزدی، محمد تقی. 1379. پیش‌نیازهای مدیریت اسلامی. بی‌جا. مؤسسة آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره). معلمی، حسن. 1378. نگاهی به معرفت‌شناسی در فلسفة اسلامی. تهران. انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. ________ 1385. نگاهی به معرفت‌شناسی در فلسفة غرب. تهران. انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. ________1386. پیشینه و پیرنگ معرفت‌شناسی اسلامی. تهران. انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. میر معزی، سید حسین. 1390. نظام اقتصادی اسلام. تهران. سازمان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. ______________ 1390. فلسفة علم اقتصاد اسلامی. تهران. سازمان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. ______________ 1390. اقتصاد کلان با رویکرد اسلامی. تهران. سازمان پژوهشگاه فرهنگ و اندیشة اسلامی. نبوی، محمد حسن. 1375. مدیریت اسلامی. قم. دفتر تبلیغات اسلامی حوزة علمیة قم. نجاری، رضا. 1385. مبانی مدیریت اسلامی. بی‌جا. انتشارات دانشگاه پیام نور. نقی پورفر، ولی الله. 1382. مجموعه مباحثی از مدیریت در اسلام. تهران. مرکز مطالعات و تحقیقات مدیریت اسلامی. ____________ 1375. اصول مدیریت اسلامی و الگوهای آن. بی‌جا. انتشارات مرکز آموزش مدیریت دولتی. هاشمیان، محمد حسین. 1391. استعارة راه، پرسش از هستی سازمان. تهران. انتشارات دانشگاه امام صادق(ع).