دوره 4، شماره 1 - ( 3-1397 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 60-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirkhalili S M. Human being from the perspective of criminal policy of Islam and criminology schools. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 4 (1) :37-60
میرخلیلی سید محمود. انسان از منظر سیاست جنایی اسلام و مکاتب جرم‌شناسی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1397; 4 (1) :37-60

دانشیار دانشکده حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران. ایران.
چکیده:   (1992 مشاهده)
بررسی بزهکاری به‌عنوان رفتار موجودی به نام «انسان»، نیازمند شناخت انسان، ماهیت و جایگاه او است. این مقاله به مباحث انسان‌شناختی از دیدگاه مکاتب جرم‌شناسی و همچنین، از نگاه سیاست جنایی اسلام می‌پردازد. مکاتب جرم‌شناسی درباره اینکه انسان موجودی مختار است یا مجبور، مجرم یک عضو جامعه است یا عضویت از او سلب شده، یک میکروب یا انگل به‌حساب می‌آید که باید برای صیانت از جامعه نابود شود یا یک عضو شرافتمند جامعه است که با جامعه سر ناسازگاری گذاشته و باید به او در جهت جامعه‌پذیری کمک کرد، نظریات متفاوتی دارند. نگاه علت‌شناسانه اسلام به رفتار جنایی انسان نگاهی خاص و قابل توجه است. تحلیل اینکه اسلام ازسویی، انسان را خلیفه و جانشین خداوند در زمین و کسی که با دمیده‌شدن روح الهی تکوین یافته و مورد تکریم خداوند قرار گرفته‌، می‌شمرد و از‌سوی دیگر، انسان‌های منحرف را «کَالأنعام بَل هُم أضَلّ» یا کور و امثال آن می‌شمرد نیز جای بررسی و پژوهش دارد. تحلیل این نگرش‌ها می‌تواند در ارائه نظریات جدید جرم‌شناسی‌ و راهکارهای نوین کاربردی در پیشگیری از بزهکاری مفید و مؤثر افتد.
انتشار الکترونیک: 1397/3/31

1. قرآن کریم. نهج‌البلاغه. 1398ق. تحقیق شیخ محمد عبده. بیروت. دارالمعرفه. ابن ابی الحدید- محمد ابوالفضل ابراهیم، شرح نهج البلا غه، دار احیاء الکتب العربیه، 1378ق. ابن‌شهر آشوب. 1376ق. مناقب آل ابیطالب. نجف. چاپخانة حیدریه. آنسل‌، ‌‌مارک. 1375. دفاع اجتماعی. ترجمة محمد آشوری و علی حسین نجفی ابرندآبادی. بی‌جا. انتشارات دانشگاه تهران. بحراني، سيد هاشم. 1393ق. تفسير برهان. قم. دارالكتب العلميه. بخاری، محمدبن السماعیل. 1414 ق. صحیح البخاری. ج 1. بیروت. دار ابن الکثیر. تميمي آمدي، عبد الواحد بن محمد. 1411 ق. غررالحكم و دررالكلم. قم. مكتب الأعلام الاسلامي. تیلور، کلر؛ پیلو، مویرا؛ کیت، سوتیل. 1383. شناخت جرم‌شناسی. ترجمة میر روح الله صدیق. بی‌جا. نشر دادگستر. حر عاملی، محمد بن الحسن. 1414 ق. وسایل الشیعه. بیروت. انتشارات مؤسسسة آل البیت لاحیاءالتراث. حسینی، سید محمد. 1383. سیاست جنایی در اسلام و جمهوری اسلامی ایران. تهران. انتشارات دانشگاه تهران و سمت. زیبایی نژاد، محمدرضا؛ سبحانی، محمدتقی. 1381. در‌آمدی بر نظام شخصیتی زن در اسلام. قم. انتشارات دارالثقلین. سوتیل، کیت؛ پیلو، مویرا؛ تیلور، کلر. 1388. شناخت جرم‌شناسی. ترجمة میر روح الله صدیق بطحایی اصل. تهران. نشر دادگستر. چاپ دوم. سيوطي، عبد الرحمن بن ابي‌بكر، تفسير دارالمنثور، انتشارات دارلكتب العراقية، چاپ سنگي، ج 6، شهید مطهری، مرتضی. 1389. مجموعه آثار. ج 23. تهران. صدرا. شیخ طوسی، ابی جعفر محمد بن حسن. 1417 ق. الخلاف. قم. مؤسسة النشرالاسلامی. علامه حلی، حسن بن یوسف. 1410 ق. الرساله السعدیه. قم. انتشارات کتابخانة آیت‌الله مرعشی نجفی. علی آبادی، عبدالحسین. 1367. حقوق جنایی. ج 2. تهران، انتشارات فردوسی. کلینی، محمّدبن یعقوب. 1360. اصول کافی. ترجمة سیّدجواد مصطفوی. تهران. دفتر نشر فرهنگ اهل بیت. ـــــــــــــــــــــــ. 1401 ق. فروع کافی. بیروت. چاپ سوم. انتشارات دارصعب. کی نیا، مهدی. 1373. جرم‌شناسی. تهران. انتشارات دانشگاه تهران. گلدوزیان، ایرج. 1384. بایسته‌های حقوق جزای عمومی. تهران. نشر میزان. مارتین، آبرین و یار ، مجید. 1394. مفاهیم کلیدی جرم‌شناسی. ترجمة سید محمود میرخلیلی و جلال الدین حسانی. تهران. انتشارات بهنامی. مجلسی، محمدباقر. 1403 ق. بحار الانوار. بیروت. انتشارات مؤسسة الوفا. محسنی، مرتضی. 1375. کلیات حقوق جزا. تهران. انتشارات گنج دانش. محمدی ری شهری، محمد. 1375. میزان الحکمه. قم. انتشارات دارالحدیث. نجفی توانا، علی. 1377. جرم‌شناسی. تهران. انتشارات خیام. نوربها، رضا. 1380. زمینة جرم‌شناسی. تهران. انتشارات گنج دانش. چاپ دوم. ـــــــــــ 1387. زمينة حقوق جزاي عمومي. تهران. نشر دادآفرين. چاپ بیست و چهارم. ـــــــــــ 1387. زمينة‌ حقوق‌ جزاي‌ عمومي. تهران. انتشارات گنج دانش. چاپ بیست و چهارم. هاشم بیگی، حمید؛ نجفی ابرند آبادی، علی حسین. 1377. دانشنامة جرم‌شناسی. تهران، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی.