دوره 4، شماره 1 - ( 3-1397 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 118-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

bagheri S, nazarian R. The Muslim sociologist achievement in pure the duality of structure and agency Case study of three theories. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 4 (1) :93-118
باقری شهلا، نظریان رضا. رهاورد جامعه‌شناس مسلمان در تنقیح دوگانه ساختار و عاملیت (بررسی موردی سه نظریه). فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1397; 4 (1) :93-118

کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی

«ساختار و عاملیت» ازمهم‌ترین مباحث نظری و بنیادی موجود در جامعه‌شناسی معاصر است. ساختار و عاملیت هریک دارای ویژگی‌های مخصوص به خود هستند.ضرورت توجه به این دو عنصر در تبیین پدیده‌های اجتماعی، منجر به پدیدآمدن نظریات متنوعی شده است که هریک ازطریق فرایند متفاوتی، سعی در حفظ اصالت یکی، یا توأمان این دو در یک نظریه اجتماعی دارند. این مقاله با استفاده از روش مقایسه‌ای، درصدد کشف عناصر مشترک و متمایز موجود در سه نظریه مربوط به تبیین مسئله «رابطه ساختار و عاملیت» است. سه نظریه‌ای که می‌خواهند به این دو، توأمان توجه کنند. نظریات مورد بررسی، نظریۀ «ساختاربندی گیدنز»، نظریه«تکوین آرچر» و نظریه «اصالت فرد‌ـ‌جمع‌ـ‌رابطه زاهد» هستند. در‌این‌بین، نظریه زاهد تبیین جامع‌تری از نوع رابطه ساختار و عاملیت ارائه داده است. نتیجه‌ای که از مقایسه بین این نظریات حاصل می‌شود این است که سازوکار و مکانیسم ارتباطی بین ساختار و عاملیت، با استنادات دینی موجود در نظریه زاهد ـ به‌عنوان یک جامعه‌شناس مسلمان ـ قادر است نشان دهد که عاملیت چگونه با ساختار ارتباط می‌یابد و ساختار چگونه با عاملیت مرتبط می‌شود.
انتشار الکترونیک: 1397/3/31

1. اسمیت،فیلیپ. 1383. درآمدی بر نظریة فرهنگی. ترجمة حسن پویان. تهران. دفتر پژوهش‌های فرهنگی. پارکر،جان. 1383. ساختاربندی. ترجمة امیر عباس سعیدی پور. تهران. انتشارات اشیان. پیرسون،کریستوفر. 1380. گفت‌و‌گو با انتونی گیدنز(معنای مدرنیت). ترجمة علی‌اصغر سعیدی.‌ تهران. انتشارات کویر. تریگ،راجر. 1384. فهم علم اجتماعی. ترجمة شهناز مسمی پرست. تهران. نشر نی. جلائی‌پور،حمیدرضاو جمال محمدی. 1387.نظریه‌های متأخر جامعه‌شناسی. تهران. نشر نی. حاجی حیدری،حامد. 1388. انتونی گیدنز(مدرنیت.زمان.فضا). تهران. نشر اختران. درستی،احمد. 1379. «دیدگاه‌های مختلف جامعه‌شناختی دربارة مسئلة کارگزار و عاملیت»نشریة علوم سیاسی. سال سوم. شمارة دوازدهم. ریتزر،جورج. 1386.نظریة جامعه‌شناسی در دوران معاصر. ترجمة محسن ثلاثی. تهران. انتشارات علمی. زاهدزاهدانی،سیدسعید. 1367.«نگرشی اجتماعی به اصول دین در اسلام». مجلة علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز. دورة چهارم. شمارة اول. ـــــــــــــــــــــــ‌.1369. «رابطة فرد و جامعه: مقایسة دو دیدگاه». مجلة علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه شیراز. دورة پنجم. شمارة دوم. ـــــــــــــــــــــــ‌.1370الف. طرحی نو در علوم اجتماعی. شیراز. مؤسسة انتشارات بهینه. ـــــــــــــــــــــــ‌. 1370ب. مبانی روش تفکر اجتماعی در اسلام. شیراز. مؤسسة انتشارات بهینه. ـــــــــــــــــــــــ‌.1377. «نظریه‌ای ترکیبی درمورد جنبش‌های اجتماعی». فرهنگ. اندیشة سیاسی.ص28-27. ـــــــــــــــــــــــ‌.1380. بهائیت در ایران. تهران. مرکز اسناد انقلاب اسلامی. ـــــــــــــــــــــــ‌.1381. جنبش‌های اجتماعی معاصر ایران. تهران. نشر کتاب طه. ـــــــــــــــــــــــ‌.1387. نظریه‌ای درمورد جنبش‌های اجتماعی. کرسی‌های نظریه‌پردازی، دانشگاه شیراز. داوران: دکتر حمید احمدی، دکتر غلامرضا جمشیدی‌ها و دکتر عیوضی. زاهدزاهدانی، سید سعید؛ جاجرمی‌زاده و دیگران.1390. «چیستی و چگونگی فرهنگ پایة اسلامی وسکولار». دانشگاه شیراز و دانشگاه پیام نور شیراز. سایر، آندرو. 1385. روش در علوم اجتماعی:رویکردی رئالیستی. ترجمة دکتر عماد افروغ. تهران. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی. کرایب، یان. 1378. نظریة اجتماعی مدرن. ترجمة عباس مخبر. تهران. نشر آگاه. کسل،‌ فیلیپ. 1383. چکیدةآثار انتونی گیدنز. ترجمة حسن چاوشیان. تهران. نشر ققنوس. گیدنز، آنتونی. 1376. جامعه‌شناسی. ترجمة منوچهر صبوری. تهران. نشر نی. ـــــــــــــ. 1378. سیاست، جامعه‌شناسی و نظریة اجتماعی. ترجمة منوچهر صبوری. تهران. نشر نی. ـــــــــــــ. 1384الف. چشم‌اندازهای جهانی. ترجمه و مقدمة محمد رضا جلائی پور. تهران. نشر طرح نو. ـــــــــــــ. 1384ب. مسائل محوری در نظریة اجتماعی.ترجمة دکتر محمد رضایی. تهران.انتشارات سعاد. مطهری، مرتضی. بی‌تا. جامعه و تاریخ. تهران. انتشارات صدرا. مقدس، علی اصغر و حسین قدرتی. 1383. «نظریة ساختاری‌شدن انتونی گیدنز و مبانی روش‌شناختی آن». مجلة علوم اجتماعی دانشکدة ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد. Archer Margaret. 1986.culture and agency.Cambridge.University Press. ______________. 1996. Realist Social Theory:The Morphogenetic Approach. Cambridge.University Press. ______________. 2000. being human: the problem of agency. Cambridge.University Press. Craib ،Ian. 1992. Anthony Giddens.Routledge. London. Giddens ،Anthony.1979. central problems in social theory ،the macmillan press ltd. First edition 1979،London. ________________. 1986. The Constitution of Society. University of California Press. Giddens Anthony،Jonathan turner. 1987. social theory today.Stanford University press. Peter،Berger.1963. invitation to sociology.harmondsworth Middlesex England.