دوره 4، شماره 2 - ( 6-1397 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 132-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheri M. Justice and Human Nature; a comparative study of Ayatollah Javavdi Amoli's and John Rawls's thoughts. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 4 (2) :107-132
طاهری محمدرضا. انسان‎شناسی عدالت؛ بررسی تطبیقی آرای آیت‌الله جوادی آملی و جان رالز. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1397; 4 (2) :107-132

دکترای اندیشه سیاسی، دانشگاه امام صادق(ع)، ایران، تهران
هر نظریه‌ای درباره عدالت مبتنی بر مفروضاتی درباره انسان است. لذا لازمه ارائه نظریه اسلامی عدالت، شناخت انسان، حقوق، نیازها و استعدادهای اوست. در این پژوهش با استفاده از روش تفسیری و تطبیقی، آرای دو متفکر برجسته معاصر، آیت‌الله جوادی آملی و جان رالز در باب انسان و نسبت آن با عدالت بررسی شده است. آیت‌الله جوادی آملی انسان را دارای دو ساحت فطرت و طبیعت می‌داند که باید ساحت فطرت بر طبیعت حاکم شود و این امر دلالت‌های مهمی، به‎ویژه در قالب حق هدایت، در نظریه‌پردازی درباره عدالت دارد. از سوی دیگر جان رالز بر ویژگی‌هایی همچون آزادی، برابری، معقول بودن، عقلانی بودن و حس عدالت با مرکزیت حق آزادی تأکید می‌ورزد. البته او نهایتاً اصول عدالت را در قالب دو اصل بیان می‌کند که اصل اول و حاکم آن، اصل آزادی است.
انتشار الکترونیک: 1397/6/31

1. جوادی آملی، عبدالله (1380). تسنیم. جلد سوم. قم: اسراء. ____________ (1384). تسنیم. جلد هفتم. قم: اسراء. ____________ (1384الف). تفسیر انسان به انسان. قم: اسراء. ____________ (1385). تسنیم. جلد نهم. قم: اسراء. ____________ (1387). تسنیم. جلد چهارده. قم: اسراء. ____________ (1388). تسنیم. جلد شانزده. قم: اسراء. ____________ (1375). فلسفه حقوق بشر. قم: اسراء. فارابی، ابونصر (1382). فصول منتزعه. تهران: سروش. Kekes, John (1997). Against liberalism. Ithaca, London: Cornell university press. O'Neill, Martin (2012). Property-Owning Democracy: Rawls and Beyond. Wiley-Blackwell: Wiley. Plant, Raymond (1991). Modern Political Thought. Oxford: Basil BlackWell. Rawls, John (1985). Justice as Fairness: Political not Metaphysical, Philosophy and Public Affair, 14(3): 223-251. Ralws, john (1991). A theory of justice. Oxford: Clarendon Press. Rawls, John (1999). Laws of Peoples. London, USA: Harvard University Press. Rawls, John (2001). Justice as Fairness: a Restatement. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. Rawls, John (2005). Political Liberalism. New York: Columbia University Press. Sandel, Michael (1998). Liberalism and the limits of justice. Cambridge, UK; New York: Cambridge Universtiy Press. Taylor, Charles (2007). A Scular Age. USA: Harvard University Press. Walzer, Michael (2006). Just and Unjust Wars. New York: Basic Books.