دوره 4، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 50-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hedayatnia F. Designing a Comprehensive System to Protect Family. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 4 (3) :27-50
هدایت‌نیا فرج‌الله. طراحی نظام جامع حمایت خانواده. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1397; 4 (3) :27-50

عضو هیئت علمی گروه فقه و حقوق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ایران، تهران
تحکیم خانواده از طریق پیشگیری یا ساماندهی مشکلات آن، دغدغه مهم مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران و کارشناسان مسائل اجتماعی است. تا کنون نیز کارشناسان علوم مختلف، طرح‎های متنوعی برای آن ارائه کرده‎اند؛ اما به سبب چندلایه بودن مشکلات خانواده، طرح‎های تک‌ساحتی متخصصان علوم مختلف نتوانسته آن‎طور که انتظار می‌رود برای مدیریت مشکلات خانواده مؤثر باشد. در این پژوهش، در رویکردی میان‌رشته‌ای و با بهره‌گیری از علوم مرتبط با خانواده، مناشی آسیب‌های خانواده شناسایی و متناسب با آن نظام جامع حمایت از خانواده در حقوق عمومی ایران طراحی می‌گردد. این طرح مناشی مشکلات خانواده را به نادانی، ناتوانی و نافرمانی بازمی‎گرداند و متناسب با این آسیب‌های سه‌گانه، سه راهبرد کلان «آموزش و مهارت‌افزایی»، «حمایت و توان‌افزایی» و «مشاوره و داوری» را به عنوان مسئولیت‌های مهم دولت برای مهار آنها بررسی، و راهکارهای اجرایی هر یک را تبیین می‎کند.
واژه‌های کلیدی: طرح، نظام، جامع، حمایت، خانواده.
انتشار الکترونیک: 1397/9/30

1. قرآن کریم. نهج البلاغة (1414ق). قم: مؤسسه نهج‎البلاغه. آذر، ماهیار، و نوحی، سیما، (1387(. راهنمای کاربردی درمان اختلالات عملکرد جنسی. تهران: انتشارات معین. چاپ دوم. بحرانی، یوسف بن احمد بن ابراهیم (1405ق). الحدائق الناضرة فی أحکام العترة الطاهرة، دفتر انتشارات اسلامی. جوهری، اسماعیل بن حماد (1407ق). الصحاح. بیروت: دارالعلم للملایین. چاپ چهارم. حر عاملى، محمد بن حسن‏ (1409 ق)، وسائل الشيعة، قم: مؤسسة آل البيت عليهم السلام‏، چاپ اول. حلبی (ابن زهره)، حمزة بن علی حسینی (1417ق). نیة النزوع إلی علمی الأصول و الفروع. قم: مؤسسه امام صادق7. حلی (محقق)، جعفر بن حسن (1408ق). شرائع الإسلام فی مسائل الحلال و الحرام. قم: مؤسسه اسماعیلیان. حلی (محقق)، جعفر بن الحسن (1418ق). المختصر النافع فی فقه الإمامیة. قم: مؤسسة المطبوعات الدینیة. الطبعة السادسة. راغب اصفهانی، حسین بن محمد (1412ق). مفردات ألفاظ القرآن. بیروت-دمشق: دارالعلم ـ الدار الشامیة. روحانی، سیدمحمد صادق،(1412ق). فقه الصادق. قم: مؤسسة دار الکتاب. چاپ سوم. ریچار پی. هالجین و سوزان کراس دیتبورن، (1391). آسیب‌شناسی روانی. ترجمه یحیی سیدمحمدی. تهران: نشر روان. چاپ یازدهم. طوسی، محمد بن الحسن (1365). تهذیب‌الأحکام. تهران: دارالکتب الإسلامیه. عاملی (شهید ثانی)، زین‎الدین بن علی (1413ق). مسالک الافهام الی تنقیح شرائع الاسلام. قم: مؤسسة المعارف الاسلامیة. فراهیدی، خلیل بن احمد (1410ق). کتاب العین. قم: نشر هجرت. چاپ دوم. کاتوزیان، ناصر (1373). اعتبار امر قضاوت شده در دعوای مدنی. تهران: کانون وکلای دادگستری مرکز. چاپ چهارم. کلینی، محمد بن یعقوب ( 1407). الکافی. تهران: دار الکتب الإسلامیة. محقق داماد یزدی، سیدمصطفی (1406). قواعد فقه. تهران: مرکز نشر علوم اسلامی. چاپ دوازدهم. متين دفتري، احمد (1378). آيين دادرسي مدني و بازرگاني، تهران: مجمع علمي و فرهنگي مجد. چاپ اول. مروارید، علی‎اصغر (1410ق). سلسلة الینابیع الفقهیة. بیروت: مؤسسة فقه الشیعة. مصطفوی، حسن (1360). التحقیق فی کلمات القرآن الکریم. تهران: بنگاه ترجمه و نشر کتاب. مصطفوی، سیدمحمد‎کاظم (1421ق). مائة قاعدة فقهیة. قم: دفتر انتشارات اسلامی. چاپ چهارم. موسوی بجنوردی، سیدحسن ، (1419ق). القواعد الفقهیة. قم: نشر الهادی. چاپ اول. موسوی خمینی، سیدروح‎الله (1390). تحریر الوسیلة. قم: مؤسسة مطبوعاتی إسماعیلیان. چاپ دوم. مؤمن سبزواری، محمد باقر بن محمد (بی‎تا). کفایة الأحکام. اصفهان: انتشارات مهدوی. نجفی، محمدحسن (بی‎تا). جواهر الکلام فی شرح شرائع الاسلام. بیروت: دار احیاء التراث العربی. چاپ هفتم. واحدي، قدرت‌الله (بیتا). بايسته¬هاي آيين دادرسي مدني. تهران: نشر ميزان. چاپ سوم. هدایت‌نیا، فرج‌الله (1396). کارکردهای اصل عفاف در حقوق خانواده، حقوق اسلامی. سال سیزدهم، زمستان 1395، شماره 51، ص69-41: هدایت‌نیا، فرج‌الله (1387). داوری در حقوق خانواده. تهران" پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. هدایت‌نیا، فرج‌الله (1396). نشوز زوجین در فقه و نظام حقوقی ایران. تهران: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی.