دوره 6، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 54-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadabadi A A, Rahimi Rad Z, Azimzadeh H. The Nature and Process of Futures Studies in Islamic Humanities. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2020; 6 (2) :33-54
سعدآبادی علی اصغر، رحیمی راد زهره، عظیم زاده حسین. ماهیت و فرایند آینده‌پژوهی علوم انسانیِ اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1399; 6 (2) :33-54

به‌راحتی می‌توان ادعا کرد که علوم انسانی غربی، با یافته‌ها و اظهاراتش، دست‌کم در موارد فراوانی با دین و ارزش‌های دینی و فرهنگی ما در تضاد و تقابل است؛ زیرا علوم انسانی موجود براساس مبانی و تفکرات اومانیستی، پلورالیسم، سکولاریسم و نسبی‌گراییِ ناشی از جهان‌بینی غربی و در راستای تأمین نیازهای انسان غربی طراحی، تولید و تدوین شده است. ازاین‌رو، ضرورت اسلامی‌سازی این علوم و کاربردی‌کردن آنها بیش‌از‌پیش بر همگان محرز میشود. این موضوع از همان سال‌های ابتداییِ انقلاب اسلامی به‌عنوان مسئله‌ای اساسی موردتوجه بوده است و علاوه‌بر‌آن، توجه به علوم انسانی، همواره از مطالبات جدی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بوده است.
ازآنجاکه علوم انسانیِ اسلامی، به‌عنوان روح همۀ علوم، می‌تواند به علوم دیگر جهت دهد و آنها را علاوه بر شئون مادی، در جنبه‌های معنوی انسانی نیز اثربخش سازد، در این پژوهش کوشیده‌ایم به این موضوعات بپردازیم: تبیین لزوم آینده‌پژوهی علوم انسانیِ اسلامی در دانشگاه‌های ایران؛ نقش آینده‌پژوهی در دستیابی به اهداف دانشگاه‌ها در حوزۀ علوم انسانیِ اسلامی؛ فرایند آینده‌نگاری راهبردی علوم انسانیِ اسلامی براساس نظر جوزف وروس.
انتشار الکترونیک: 1399/6/1

1. احمدی، احمد، ۱۳۸8، «جایگاه خطیر علوم انسانی»، نشریۀ پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی، دوره 14، شماره21. فاضل قانع، حمید، ۱۳88، «آیندهپژوهی و جامعۀ مطلوب اسلامی»، فصلنامۀ معرفت فرهنگی اجتماعی، دوره 1، شماره 1. خمینی، سید روح‌الله، 1370، صحیفۀ امام خمینی (ره)، جلد 21، تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره). هلودی، موسی، 1395، روشنای آینده، تهران: انتشارات انقلاب اسلامی. عرب بافرانی، محمدرضا و عیوضی، محمدرحیم، ۱۳۹۶، «درآمدی بر آینده‌پژوهی در نظام مدیریت اسلامی از طریق مطالعۀ روش‌شناسی آینده‌پژوهی و اجتهاد در فقه امامیه»، فصلنامۀ مدیریت اسلامی، دوره 25، شماره 3. عیوضی، محمدرحیم و پدرام، عبدالرحیم، 1394، «نظام نگرش آینده‌پژوهیِ اسلامی»، راهبرد اجتماعی فرهنگی، دوره4، شماره 16. عیوضی، محمدرحیم و پدرام، عبدالرحیم، ۱۳۹۳، «امکان‌پذیری و چگونگی تحقق آینده‌پژوهیِ اسلامی»، فصلنامۀ مشرق موعود، دوره 8، شماره 29. عیوضی، محمدرحیم و پدرام، عبدالرحیم، ۱۳۹۰، «نقش آینده‌پژوهان در شکل‌گیری آینده‌پژوهی اسلامی»، فصلنامۀ انتظار موعود، دوره 11، شماره 36. واعظی، سید کمال؛ قمیان، محمدمهدی و وقفی، سید حسام، 1396، «آینده‌پژوهی در علوم انسانی با رویکرد مدیریت دانش؛ ملاحظات، دستاوردها و اثرات» فصلنامۀ علمی مدیریت سازمان‌های دولتی، دوره 5، شماره 3 (پیاپی 19). تیشه‌بار، ماندانا، 1391، آینده‌پژوهی در مطالعات استراتژیک، تهران: انتشارات پژوهشکده مطالعات راهبردی. عبدی، اسماعیل، 1392، «درآمدی بر آینده‌شناسی خط‌مشی ملی و تحول در علوم انسانی»، فصلنامه مطالعات آینده‌پژوهی، دوره3، شماره ۵. تقوی، مصطفی، ۱۳۹۲، «علم انسانی اجتماعیِ اسلامی: مسئلۀ امکان‌پذیری و راهبردهای رشد»، فصلنامۀ اندیشۀ نوین دینی، سال9، شماره34. کریمی، محمود، ۱۳۹۶، «مبانی انسان‌شناختی علوم انسانیِ اسلامی در قرآن کریم»، نشریۀ مطالعات قرآن و حدیث، دوره۱۰، شماره2. محیطی اردکان، محمدعلی و مصباح، علی، ۱۳۹۱، «بایدها و نبایدهای اسلامی‌سازی علوم انسانی از دیدگاه علامه مصباح»، فصلنامۀ معرفت فلسفی، سال10، شماره1. همدانی، مصطفی، 1399، «نظریۀ هنجاری در علوم انسانیِ اسلامی با تأکید بر روش اجتهاد»، دوفصلنامۀ علمی‌پژوهشی دین و سیاست فرهنگی، شماره7. منطقی، محسن؛ الویری، محسن؛ رحمانی، جعفر و ابروش، رضا، ۱۳۹۷، «ارائۀ مدل مفهومی روش‌شناسی آینده‌پژوهیِ اسلامی»، مجلۀ مدیریت فرهنگ سازمانی، دوره 16، شماره 50. میرزاپور ارمکی، ابوالفضل، ۱۳۹۰، «اهمیت و ضرورت تحول علوم انسانی و تولید علم دینی و راهکارهای تحقق آن»، فصلنامۀ رهیافت، شماره49. میرنصیری، سید روح‌الله و ساجدی، ابوالفضل، ۱۳۹۵، «هدف علوم انسانیِ اسلامی از منظر علامه طباطبایی، فصلنامۀ معرفت فلسفی، شماره53 Voros, J, (2003), ‘A generic foresight process framework’, foresight, Vol. 5 No. 3. Krawczyk & Slaugster, (2010), ’New generation of futures methods’, Futures, Vol.