دوره 3، شماره 2 - ( 6-1396 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 140-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavassoli M E. Analysis of the nature of money within the framework of Allameh Tabataba'i's theory of ‘Itibari or constructional affairs. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2017; 3 (2) :115-140
توسّلی محمّداسماعیل. تبیین ماهیت پول در چهارچوب «نظریۀ اعتباریات علامه طباطبایی». فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1396; 3 (2) :115-140

استادیار دانشکدۀ اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی (ره)
در تاریخ تغییر و تحولات تکاملی پول به مرحله‌ای رسیدیم که اسکناس، که تا پیش از این رسید و حوالۀ پول طلا و نقره بود، عرف نگرش استقلالی به آن پیدا کرد و در ادامه با پیشرفت فناوری به نسخۀ الکترونیکی و دیجیتالی اسکناس و سکّه رسیدیم که بی‌ مادّه فیزیکی محض هستند؛ ازاین‌رو، این پرسش اساسی پیش آمد که پول کنونی از حیث ماهیت و حقیقت چیست؟ پاسخ به این پرسش هم برای اقتصاد اسلامی و هم برای اقتصاد متعارف غرب مهم و اساسی است. با مرور اجمالی نظریات ماهیت پول روشن است که اهم این تحلیل‌ها بر محور اعتباریات می‌گردند؛ بنابراین، برای فهم بهتر این تحلیل‌ها ابتدا با اعتبار و اعتباریات در فلسفه و ارتباط آن با شناخت ماهیت پول آشنا می شویم. سپس با روش توصیفی‌ـ‌تحلیلی به ارزیابی این تحلیل‌ها و ارائۀ شناختی کامل‌تر و صحیح‌تر از ماهیت پول با ابتنا بر رویکرد اعتباریات علامه طباطبایی (ره) و آموزه‌های امور عامه فلسفه و روش رئالیسم پرداخته می‌شود. آنگاه احکام فقهی و نتایج اقتصادی حاصل از عمل براساس این تحلیل‌ها بیان می‌شود که تأثیر زیادی بر اتخاذ سیاست‌های پولی مناسب در نظام اسلامی بر جا می‌گذارد.
انتشار الکترونیک: 1396/6/31

1. القرآن الكريم. آملی لاریجانی، صادق. 1394. علم اصول و نظریه اعتبار. قم: مدرسه علمیه ولیعصر. توسلی، محمد اسماعیل. 1394 ش. تحلیل ماهیت پول و بنیان‌های اعمال سیاست پولی در اقتصاد اسلامی. قم: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. الحرالعاملی، شيخ محمدحسن. بی تا. وسائل‏الشيعه الی تحصيل مسائل‏الشريعه. بیروت: دار احياءالتراث العربی. دفتر همكاری حوزه و دانشگاه.1374. پول در اقتصاد اسلامی. تهران: سمت. سبزواری، حاج ملاهادی. بی‌تا. شرح منظومه. قم: مصطفوی. شاکری، عباس. 1397ش. «نگاهی به نقش شوک‌ درمانی در بحران‌سازی نقدینگی». پایگاه خبری الف. گروه اقتصاد. 25 شهریور 1397. https://www.alef.ir/news/3970625110.html شیر علی نیا، ابراهیم .1387. مفاهیم ماهوی در نگاه علامه طباطبائی، ماهنامه معرفت، شماره 128، مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (قدس سره). شیروانی، علی. 1387. شرح مصطلحات فلسفی بدایة الحکمة و نهایة الحکمة. قم: نشر بوستان کتاب. صدر، محمدباقر .بی تا. الاسلام يقود الحياه. بيروت: دارالتعارف للمطبوعات. طباطبایی، سید محمد حسین. بی‌تا. اصول فلسفه و روش رئالیسم (با پاورقی شهید مرتضی مطهری). قم: دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم. ــــــــــــــــــــــــــــــــ. 1417ق، المیزان فی تفسیر القرآن. قم: دفتر انتشارات اسلامی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم. فريدمن، ميلتون. 1375ش. اقتصاد مكتب پولی. ترجمه دكترمهدی تقوی. دكترحسن مدركيان. تهران: مركز آموزش مديريت دولتی. کرجی، علی. 1382. اصطلاحات فلسفی و تفاوت آنها با یکدیگر. قم: نشر بوستان کتاب. مطهری، مرتضی. 1403 ق. بررسی اجمالی مبانی اقتصاد اسلامی. حكمت: تهران. موسوی بجنوردی، سيد محمد. 1372 ش. «نظرخواهی از فقها پيرامون مسائل فقهی و حقوقی ناشی از كاهش ارزش پول». مجله رهنمون. شماره 6. پایيز. تهران: مدرسه عالی شهيد مطهری. هاشمی شاهرودی، سيّد محمود. 1374 ش. «احكام فقهی كاهش ارزش پول». مجلّه فقه اهل بيت (ع). شماره دوّم. Bofinger, P. 2001. Monetory Policy: Goals, institutions, strategies and instruments. Oxford: Oxford uniersity press. Keynes, J. M. 1971. Treatise on money. London: Macmillam. Knopp, G. F. 1924. the state theory of money. London: Macmillan. Harris , L .1981. Monetary theory. New York: Mcgraw – Hill Book company. Hicks , J. R .1967. Critical Essays in Monetary theory. Oxford: Clarendon press. Masgrave, R .2009. "Chartalism – and why money has value". Durham. UK, http:// charta. Blogspot. Com. Menger, K. 1892. "On the origin of money". Economic Jornal. 2 (6): pp 55 – 239. Mosler, w. 2010. "Soft currency Economics". http: // moslereconomics . Com / mandatory – readings, soft – currency – economics. Ingham, G. 2000. "Babylonian mad ness: On the Historical and Sociological origins of money. In: John smithim". 2000. What is money? Routledg, London and New York. Ingham, G .2004. The nature of money. Policy press. Cambridge. Rossi, Sergio. 2007. Money and Payments in theory and practice. London and New York: Routledge. Simmel , G (1990) , The Philosophy of Money, Routledge , London and New york. South African Reserve Bank, Act 90 of 1989 Schumpeter, J. A. 1994. History of Economic Analysis. London and New York: Routledge.