دوره 8، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 141-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

arbab J, Tavakoli M J. The mechanism of impact of spirituality on economic growth in the Iranian Islamic model of progress. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2023; 8 (4) :121-141
ارباب جواد، توکلی محمدجواد. ساز و کار اثرگذاری معنویت بر رشد اقتصادی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1401; 8 (4) :121-141

معنویت یکی از مؤلفه‌هایی است که می‌تواند بر رشد اقتصادی اثر مثبت داشته باشد و از آثار منفی رشد اقتصادی بر پیشرفت بکاهد. ساز و کار اثرگذاری مثبت معنویت بر رشد اقتصادی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را می‌توان حداقل از سه مسیر تأثیر معنویت بر کارایی، کاهش هزینه‌های مبادله و تقویت عدالت اقتصادی توضیح داد. اثرگذاری معنویت بر رشد اقتصادی از مسیر بهبود کارایی به این دلیل روی می‌دهد که تقویت معنویت سبب شکل‌گیری و گسترش فرهنگ جهادی در فضای کسب‌ و کار می‌شود. گسترش معنویت با ارتقای اعتماد عمومی سبب کاهش هزینه‌های مبادله و درنتیجه افزایش تعاملات اقتصادی و بهبود رشد اقتصادی می‌‌شود. ارتقای معنویت با افرایش حس مسئولیت‌پذیری در برابر اقشار ضعیف جامعه و افزایش انفاق در جامعه به بهبود عدالت به‌صورت مستقیم و افزایش رشد اقتصادی از مسیر اثرگذاری عدالت بر رشد اقتصادی کمک می‌کند. درنهایت تقویت معنویت با کاستن از آثار منفی احتمالی رشد اقتصادی از جمله رفاه‌زدگی، تفاخر، چشم‌ و هم‌چشمی، بخل و دستگیری‌نکردن از فقرا موجب می‌شود رشد اقتصادی در خدمت دستیابی به پیشرفت (دستیابی به حیات طیبه) عمل کند. لازمۀ سیاست‌گذاری این تحلیل آن است که در فرایند پیشرفت اقتصادی، سرمایه‌گذاری برای تقویت معنویت می‌تواند به ارتقای هم‌زمان هدف رشد و عدالت اقتصادی بینجامد. این امر سرمایه‌گذاری درحوزۀ ارتقای معنویت در اقتصاد با استفاده از رویکردهایی مانند تقویت آموزش‌های اخلاق کسب‌ و کار اسلامی، اصلاح الگوی تبلیغات بازرگانی و فرهنگ‌سازی خیرخواهی را ضروری می‌کند.
انتشار الکترونیک: 1401/11/10

1. قرآن کریم. نهج البلاغه. آمدی، ابوالفتح. 1410 ق. غرر الحکم و درر الکلم. تصحیح سید مهدی رجایی. قم: دار الکتاب الإسلامی. ابن هشام، عبد الملک بن هشام، بی تا. السیرة النبویة، دار المعرفة - بیروت – لبنان. امیری، مجاهد؛ رئیسی، لیلا؛ راعی، مسعود. 1400. «حقوق همبستگی از منظر سند الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت». مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی. دورۀ نهم. شمارۀ 2(پیاپی 18). تودارو مایکل، 1378. توسعه اقتصادی در جهان سوم، ترجمه غلامعلی فرجادی، تهران، مؤسسه عالی پژوهش در برنامه ریزی و توسعه، چاپ هشتم، ص۱۱۷-۱۱۶. توکلی، محمدجواد؛ شفیعی‌نژاد، عباس. ۱۳۹۱. «شاخص تولید خالص داخلی طیب». معرفت اقتصاد اسلامی. سال سوم. شمارۀ 2 (پیاپی 6). صص 53-29 جوادی آملی، 1398: yun.ir/1oena. شاکری، عباس؛ مؤمنی فرشاد؛ محمدی، تیمور؛ علیزاده، سعیده. 1395. «جایگاه اعتماد عمومی‌شده در تابع تولید در بخش‌های اقتصادی ایران (مطالعۀ موردی: هشت بخش اقتصادی اقتصاد ایران)». جغرافیا. دورۀ چهاردهم. شمارۀ 51. صص 192-161. رضوان‌خواه، سلمان؛ فاضلی دهکردی مهدی. 1390. «احصاء و بررسی مبانی، اصول و روش‌های کار و تلاش جهادی از منظر قرآن کریم». مطالعات قرآن و حدیث. سال چهارم. شمارۀ 2. پیاپی 8. صص 181-213. طباطبایی، محمدحسین. 1374. ترجمۀ تفسیر المیزان. جلدهای 8 و 9. ترجمۀ محمدباقر همدانی. قم: دفتر انتشارات اسلامی. حرعاملی محمدبن حسن، بی تا، وسائل الشيعة،آل البیت، قم. عسگری، محمدمهدی؛ توحیدی‌نیا، ابوالقاسم. 1386. «تأثیر سرمایۀ اجتماعی (معنوی و مذهبی) بر رشد و توسعۀ اقتصادی». جستارهای اقتصادی. دورۀ چهارم. شمارۀ 8. صص 120-99. عیوضلو حسین؛ کریمی ریزی مجید. 1395. «شناسایی و اندازه‌گیری شاخص عدالت و کارایی در نظام بانکی؛ مورد مطالعه: بانک توسعۀ صادرات ایران، استان اصفهان». مطالعات اقتصاد اسلامی. سال هشتم. شمارۀ 1 (پیاپی 51). صص 146-121. کلینی، ابوجعفر محمد بن یعقوب. 1429 ق. الکافی. جلدهای 1 و 7. قم: دارالحدیث للطباعة و النشر. مکارم شیرازی، ناصر. 1371. تفسیر نمونه. 28 جلد. چاپ دهم. تهران: دارالکتب الإسلامیة. محمدی ری‌شهری محمد؛ حسینی، سید رضا. 1390. توسعۀ اقتصادی بر پایۀ قرآن و حدیث. چاپ سوم. جلد 2. قم: دارالحدیث. مصباح، علی. 1389. «واکاوی مفهومی معنویت و مسئلۀ معنا». اخلاق پزشکی. دورۀ چهارم. شمارۀ 14. صص 39- 23. مصباحی مقدم غلامرضا؛ رعایایی، مهدی؛ همتیان مهدی. 1392. «مؤلفه‌های غیرمادی رشد اقتصادی از منظر قرآن کریم». اقتصاد اسلامی. سال ششم. شمارۀ 1 (پیاپی 11). صص 90-61. موسوی خمینی روح‌الله(ره) (1378)، صحیفه امام، تهران، مؤسسه تنظیم ونشرآثارامام خمینی(ره)، تهران. نوری، حسین بن محمدتقی. 1408 ق. مستدرک الوسائل. جلد 11. بیروت - لبنان: مؤسسۀ آل البیت علیهم‌السلام لاحیاء التراث. Berger Peter, L., and Hefner Robert, W. 2003. Spiritual Capital In Comparative Perspective. Institute for the Study of Economic Culture, Institute on Religion and World Affairs. Boston University. Fukuyama, F. 1999. "Social capital and civil society". http//www.Imf. org/external/pubs/FT/seminar/1999/reform/Fukuyama.HTM. Graham, F., and Ken, C. 2004. What Does The World Spend on Criminal, The European Institute for Crime Prevention and Control,affiliated with the United Nations.