دوره 4، شماره 3 - ( 9-1397 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 116-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sanchooli D, Abavisani M. The role of the political power and authority of the Islamic governments in dehiscence of new Islamic civilization. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2018; 4 (3) :95-116
سنچولی دوست‌علی، ابویسانی ملیحه. نقش قدرت و اقتدار سیاسی حکومت‌هایحکومت‎های اسلامی در شکوفایی تمدن نوین اسلامی. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1397; 4 (3) :95-116

استادیار گروه تاریخ دانشگاه زابل، ایران، زابل
متفکران و مصلحان اسلامی در طول دو قرن اخیر، تلاش فراوانی نموده‌اند کرده‌اند تا تمدن اسلامی را از ضعف و رکودی که به دلیل سلطه ه استعمار و سیطره ه حاکمان نالایق گرفتار آن شده، رها سازند و عظمت افتخارآفرین آن را مجدداً به امت اسلامی برگردانندبازگردانند. آنان بر این باورند که رسیدن به پیشرفت و تعالی، تنها در سایه ه دلبستگی به فرهنگ اسلامی و جلوگیری از تسلط بیگانان میسر است. شناخت و معرفی عوامل شکوفایی تمدن اسلامی، که چندین سال به عنوان پیشرفته‌ترین تمدن در جهان معرفی شده، برای اعتلای تمدن نوین اسلامی از اهمیت و ضرورت بسیار جدی برخوردار می‌باشداست. در این مقاله، با روش توصیفی ـ تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه‌ای، به بررسی و تحلیل نقش قدرت و اقتدار سیاسی حاکمان اسلامی، در شکوفایی تمدن نوین اسلامی بررسی و تحلیل می‌شودپرداخته می‌شود. عصر طلایی تمدن اسلامی مرهون اقتدار سیاسی جهان اسلام بوده است و این اقتدار برخاسته از مؤلفه‌هایی همچون: دین‌محوری و معنویت‌گرایی، امامت و رهبری، اتحاد و همبستگی، علم و دانایی، عزت و استقلال‌خواهی، توان مالی و اقتصادی و توان‌مندی‌های نظامی بوده است. بدیهی است که به کارگیریبه‌کارگیری این مؤلفه‌ها در ارتقای اقتدار سیاسی جهان اسلام و به تبع آن، در شکوفایی و پیشرفت تمدن نوین اسلامی، نیز نقشی بسیار مهمی ایفا می‌نماینددارد.
انتشار الکترونیک: 1397/9/30

1. قرآن کریم نهج‌البلاغه (1380). ترجمه محمد دشتی. قم: الهادی. اخوان کاظمی، بهرام (1378). راهبردهای اعتلای تمدن و فرهنگ اسلامی و تضمین امنیت فرهنگی، فصلنامه مطالعات راهبردی، ش3، (104-75). اداره کل پژوهش معاونت سیاسی صدا و سیما (1382). ارکان تمدن و نقش انقلاب اسلامی در اعتلای مجدد تمدن اسلامی، فصلنامه مدیریت فردا. 1 (2)، (33-19). اسلامی‌فرد، زهرا (1389). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام. قم: معارف. افشاری، مینو، و آقابخشی، علی‌اکبر (1389). فرهنگ علوم سیاسی. تهران: چاپار. الیاده، میرچا (1375). دین‌پژوهی. ترجمه بهاءالدین خرمشاهی. تهران: پژوهشگاه علوم اسلامی و مطالعات فرهنگی. بابایی، محمدباقر (1389). نقش فرهنگ در اقتدار ملی از دیدگاه امام علی7، فصلنامه تحقیقات فرهنگی، 3 (9)، (77-39). جان‌احمدی، فاطمه (1386). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. قم: معارف. جمشیدی، مهدی (1393). تمدن اسلامی باید انسان‌گرا باشد/ تلازم اقتداریابی با تمدن‌پردازی، علوم انسانی اسلامی صدرا. 11 و 12. جمعی از نویسندگان (1390). تاریخ فرهنگ و تمدن اسلام و ایران. قم: معارف. چاپ دوم. حجازی، فخرالدین. (1352). نقش پیامبران در تمدن انسان. تهران: بعثت. چاپ دوم. خامنه‌ای، سیدعلی (بی‌تا). برنامه‌ها و میعارهای توسعه و پیشرفت تمدن‌سازی نوین اسلامی، کوثر، 44. خامنه‌ای، سیدعلی (1379). بیانات. 9/12/79. خامنه‌ای، سیدعلی (1390). بیانات. 26/۶/.۱۳۹۰. دهقانی، مهدی و دیگران (بی‌تا). ارتباط تمدن‌سازی دینی با نهضت تولید علم با نگاهی راهبردی، مجموعه مقالات همایش تولید علم و جنبش نرم‌افزاری در حوزه معارف اسلامی. قم: مرکز تحقیقات کامپیوتری اسلامی. دورانت، ویلیام جمیز (1365). تاریخ تمدن (مشرق‌زمین، گهواره تمدن). ترجمه احمد آرام و دیگران. تهران: سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی. دورانت، ویلیام جیمز (1371). تاریخ تمدن (عصر ایمان). ترجمه ابوالقاسم پاینده و دیگران. تهران: سازمان انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی. چاپ سوم. زرین‌کوب، عبدالحسین (1369). کارنامه اسلام. تهران: امیرکبیر. چاپ چهارم. زمانی محجوب، حبیب (1390). نوسازی تمدن اسلامی، تاریخ اسلام در آینه پژوهش. 8 (1)، (135-117). زیدان، ج‍رجی (1372). تاری‍خ تم‍دن اس‍لام. ت‍رجم‍ه ع‍ل‍ی ج‍واه‍رک‍لام. ت‍ه‍ران: امی‍رک‍بی‍ر. چاپ هفتم. سیدباقری، سیدکاظم (1390). ماهیت و مؤلفه‌های قدرت سیاسی از منظر قرآن کریم، کتاب نقد. 13 (59-60). عمرانی، اسعد (1369). مالک بن نبی اندیشمند مصلح. ترجمه صادق آیینه‌وند. تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی. عمید، حسن (1389). فرهنگ فارسی عمید. تهران: راه رشد. عیوضی، محمدرحیم، و هراتی، محمدجواد (1392). درآمدی تحلیلی بر انقلاب اسلامی. قم: دفتر نشر معارف. فوزی، یحیی، و صنم‌زاده، محمدرضا (1391). تمدن اسلامی از دیدگاه امام خمینی;، تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی. 3 (9)، (40-7). فیرحی، داوود (بی‌تا). دولت اسلامی و تولیدات فکر دینی، مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران. مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی. کربلایی‌نظر، محسن، پارسانیا، حمید (1392). بررسی ماهیت بیداری اسلامی از منظر رهبر معظم انقلاب، فصلنامه علمی- پژوهشی مطالعات انقلاب اسلامی. 10 (33)، (82-67). لاریجانی، علی، و غلامی ابرستان، غلامرضا (1390). رابطه اقتدار و مشروعیت در نظام سیاسی، فصلنامه مطالعات روابط بین‌الملل. 4 (16)، (92-65). لوکاس، هنری استیون (1366). تاریخ تمدن. ترجمه عبدالحسین آذرنگ. تهران: کیهان. م‍ت‍ز، آدام‌ (1364). تمدن اس‍لام‍ی در ق‍رن چ‍ه‍ارم ه‍ج‍ری. ت‍رجم‍ه ع‍ل‍ی‍رض‍ا ذک‍اوت‍ی‌ ق‍راگ‍زل‍و. ت‍ه‍ران: امی‍رک‍بی‍ر. چاپ دوم. مطهری، مرتضی (1357). خدمات متقابل اسلام و ایران. تهران: بنیاد علمی و فرهنگی استاد شهید مطهری. مظفری، آیت (1385). فرهنگ سیاسی در نگاه مقام معظم رهبری، حصون. 7. ولایتی، علی‌اکبر (1380). پویایی فرهنگ و تمدن اسلام و ایران. تهران: وزارت امور خارجه. ولایتی، علی‌اکبر (1383). فرهنگ و تمدن اسلامی. قم: معارف.