دوره 6، شماره 1 - ( 3-1399 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 28-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

The Structure of the Soul and Body As a Model for the Quality of Human Dominance over Nature. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی 2020; 6 (1) :7-28
شه گلی احمد. ساختار نفس و بدن به مثابه الگویی برای نحوۀ مواجهه انسان با طبیعت. فصلنامه تحقیقات بنیادین علوم انسانی. 1399; 6 (1) :7-28

انسان ضرورتاً به تصرف در طبیعت جهت تولید صنعت یا تأمین سایر نیازهای خود نیازمند است. ازطرف دیگر تصرفات انسان نمی‌تواند بی‌حدومرز باشد بلکه محدودیت‌ها و چهارچوب­هایی لازم است؛ اکنون این سؤال پیش می‌آید آیا ملاک و معیاری برای نحوه تصرف بشر در طبیعت وجود؟ پاسخ به این سؤال از منظرهای گوناگون قابل بررسی است. در این مقاله با رویکردی انسان‌شناختی در صدد ارائۀ یک پیشنهاد هستیم. این رویکرد بر آن است تا با رجوع به ساختار نفس و بدن انسان، محورهای کلی تصرفات بشر در طبیعت را تبیین کند. ازآنجاکه صنعت برای استفادۀ انسان است، شناخت انسان می‌تواند نحوۀ مواجهۀ ما را با جهان اعتلا دهد. برای این منظور دو شیوه برای تبیین نحوۀ تصرف در طبیعت و مواجهه با صنعت بیان شده است: الف: ازطریق رابطۀ نفس و بدن: بر این اساس تبیین ساختار حاکم بر نفس و بدن، محدودۀ تصرفات و کیفیت تعامل انسان با طبیعت و صنایع را روشن می‌کند، ب: از طریق خصوصیات کلی حاکم بر ساحت جسمی انسان. در این شیوه با تأمل در اصول حاکم بر جسم انسان، یک سری احکام کلی مواجهه با طبیعت استنباط می‌شود. این تحقیق، پژوهشی بنیادین با روش تحلیل عقلی است. بر این اساس مراجعه به انسان به عنوان یک اصل روش شناختی می­تواند مبنای مسائل معرفتی و عملی در حوزه­های مختلف قرار بگیرد و طرح موضوعی برای فلسفه تکنولوژی باشد.
واژه‌های کلیدی: انسان، طبیعت، تصرف، صنعت، نفس و بدن.
انتشار الکترونیک: 1399/3/31

1. ابن سینا، حسین بن عبدالله. 1405 ق. الشفاء - المنطق. ج 1. قم‏: مرعشى نجفى. ــــــــــــــــــــــــ. ۱۴۱۷. النفس من كتاب الشفاء، تحقیق حسن حسن زاده آملى. قم: مكتب الاعلام الاسلامى. ــــــــــــــــــــــــ. 2005. القانون فی الطب. ج 3. بیروت: داراحیاء التراث العربی‏. ابن عربی، ۱۳۳۶. التدبيرات الالهيه فى اصلاح المملكه الانسانيه. ليدن‏: مطبعه بريل. چاپ اول. افلاطون. 1374. جمهوری. ترجمۀ فؤاد روحانی. تهران: علمی فرهنگی. جرجانی، سید شریف. 1370. التعریفات. تهران: ناصر خسرو. چاپ چهارم. حسن زاده آملى،‏ حسن. ‏1366 . اتحاد عاقل به معقول. ‏تهران: ‏حكمت. چاپ دوم. ______________. ۱۳۷۱. عيون مسائل النفس. تهران: انتشارات اميركبير. دوانی، جلال‌الدین. 1602 ق. لوامع الاشراق فی مکارم الاخلاق. تهران: کتابخانۀ ملی، چاپ سنگی. رحیمی، غلامحسین. 1392. مفهوم صنعت و فناوری در منابع تمدن اسلامی. تهران: تربیت مدرس. ریفکین، جرمی.۱۳۸۳. قرن بیوتکنولوژی. ترجمه حسین داوری. تهران: کتاب صبح. چاپ دوم. سبزواری، ملاهادی. 1369- 1379 . شرح المنظومه. تهران‏: نشر ناب. چاپ اول. سروش، عبدالکریم. 1384. فربه‌تر از ایدئولوژی. تهران: صراط. چاپ هشتم. شیرازی، قطب الدین، شرح حکمت الاشراق، ج1، تهران، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی. صدرالدین شیرازی (ملاصدرا). محمد بن ابراهیم. ۱۳۶۲. مبدأ و معاد. ترجمه احمد اردکاني. تهران: مرکز نشر دانشگاهي. ــــــــــــــــــــــــ. 1366. تفسیر القرآن الکریم. قم: بیدار. ــــــــــــــــــــــــ. ۱۳۶۶. شرح اصول الكافي. تهران‏: موسسه مطالعات و تحقيقات فرهنگى‏، چاپ اول. ــــــــــــــــــــــــ. 1385. مجموعه رسائل فلسفي صدرالمتألهين. تهران: انتشارات حکمت. چاپ سوم. ــــــــــــــــــــــــ. ۱۳۱۵. تعلیقات‌ شرح‌ حکمه‌ الاشراق. تهران:‌چاپ‌ سنگی‌. ــــــــــــــــــــــــ. ۱۳۶۳.مفاتیح الغیب. تهران: موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی. ــــــــــــــــــــــــ. 1382. مجموعه اشعار صدرالدین شیرازی «ملاصدرا». تصحیح محمد خواجوی. تهران: مولی. چاپ دوم. ¬¬¬¬¬¬ــــــــــــــــــــــــ .۱۹۸۱. اسفار. بیروت: دار الاحياء التراث العربي. ــــــــــــــــــــــــ. بی‌تا. الحاشية على الهيات الشفاء . قم : انتشارت بیدار. طوسی، نصیرالدین. 1389. اخلاق ناصری. تهران: علمیه اسلامیه. العامرى، ابوالحسن. 1375. رسائل. تهران‏: مركز نشر دانشگاهى. غزالی، ابوحامد. بی تا. احیاء العلوم. ج 6 تا 9. بیروت‏: دارالكتاب العربى‏. فلوطین. 1997. تاسوعات. تصحیح جیرار جهامی. ترجمۀ فرید جبر. بیروت: مکتبه لبنان. فیض كاشانى،‏ كمال‌الدین عبدالرزاق. 1380‏. مجموعه رسائل و مصنفات كاشانى‏. تهران‏: میراث مكتوب‏. چاپ دوم. مطهری، مرتضی.۱۳۵۸. مجموعه آثار: نظری به نظام اقتصادی اسلام. تهران: صدرا. ناظم، اسماعیل. 1387. طب و طبیعت. تهران: دانشگاه علوم پزشكى ایران. نصر، سیدحسین. ۱۳۷۷. نظر متفکران اسلامی درباره طبیعت. تهران: خوارزمی ــــــــــــــــــــــــ. ۱۳۸۱. معرفت و معنویت. ترجمۀ انشاءالله رحمتی. تهران: دفتر پژوهش و نشر سهروردی. چاپ دوم.